22.1 C
Malaysia
Tuesday, December 12, 2023

Zizie Izette mengaku terima wang pengenalan sebanyak RM2.8 juta

Mahkamah Sesyen diberitahu bahawa isteri ahli Parlimen Kinabatangan Zizie Izette Abdul Samad mengaku menerima RM2.8 juta daripada seorang perunding unit amanah kerana memperkenalkan suaminya, Bung Moktar Radin berhubung pelaburan Felcra dalam unit amanah Public Mutual.

Pengawai penyiasat Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) Mohd Haris Ibrahim, 42, berkata Zizie memaklumkan beliau menerima wang pengenalan itu daripada Norhaili Ahmad Mokhtar semasa rakaman percakapan pelakon terbabit diambil oleh SPRM pada 27 Julai 2016.

“Saya tidak ingat berapa kali Zizie Izette memaklumkan perkara itu (wang pengenalan RM2.8 juta) tetapi memang ada,” katanya semasa pemeriksaan balas oleh peguam K Kumaraendran mewakili Zizie pada perbicaraan kes rasuah Bung Moktar dan isterinya berhubung pelaburan unit amanah Public Mutual Berhad.

Kumaraendran: Adakah kamu bersetuju bahawa isu ‘introduction fee’ (wang pengenalan) daripada Norhaili telah dimaklumkan kepada SPRM pada 27 Julai 2016 dan Haris menjawab: Setuju.

Dalam prosiding sebelum ini, Norhaili memberitahu mahkamah bahawa Zizie layak menerima wang pengenalan itu memandangkan beliau memperkenalkan suaminya untuk Felcra membuat pelaburan RM150 juta dalam unit amanah Public Mutual. Bung Moktar adalah pengerusi bukan eksekutif Felcra ketika itu.

Haris, saksi pendakwaan ke-27 berkata rakaman percakapan Zizie telah diserahkan kepadanya selepas seorang pegawai SPRM selesai merekodkan rakaman percakapan selebriti itu.

Penguasa Kanan SPRM itu juga bersetuju dengan cadangan peguam M. Athimulan yang mewakili Bung Moktar, bahawa rakaman percakapan Zizie dibuat mengikut Seksyen 30 (3) (b) Akta SPRM 2009 dan “introduction fee” telah dinyatakan dalam rakaman percakapan tersebut.

Semasa pemeriksaan semula oleh timbalan pendakwa raya Law Chin How mengapa rakaman percakapan pasangan suami isteri itu dibuat di bawah Seksyen 30 (3) (b) Akta SPRM 2009, Haris berkata semasa itu rakaman percakapan diambil sebagai rakaman saksi kerana tiada tangkapan dibuat terhadap mereka.

Menurut Haris, beliau kemudiannya telah melengkapkan kertas siasatan dan mengemukakan syor kepada bahagian pendakwaan agar Bung Moktar dan Zizie Izette didakwa di mahkamah.

Bung Moktar, 64, didakwa atas dua pertuduhan menerima rasuah berjumlah RM2.2 juta dan RM262,500, sebagai dorongan mendapatkan kelulusan Felcra untuk membuat pelaburan RM150 juta dalam unit amanah Public Mutual.

Bung Moktar dituduh menerima rasuah daripada ejen pelaburan Public Mutual Madhi Abdul Hamid menerusi Zizie di Public Bank cawangan Taman Melawati antara 12.30 tengah hari dan 5 petang 12 Jun 2015.

Bung Moktar juga didakwa menerima suapan wang tunai RM335,500 daripada Norhaili di bawah nama Zizie Izette atas sebab dan di tempat sama pada 19 Jun 2015 manakala Zizie, 44, berdepan tiga pertuduhan bersubahat dengan suaminya berhubung perkara itu di tempat, tarikh dan masa yang sama.

Perbicaraan di hadapan hakim Rozina Ayob bersambung 17 Mei ini.

Sumber : Bernama

Jangan lupa untuk menekan butang follow dan like di page rasmi kami di Facebook dan Twitter

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Stay Connected

37FansLike
1FollowersFollow
31SubscribersSubscribe

Covid-19

Malaysia
15,327
Total active cases
Updated on December 11, 2023 5:33 pm

Latest Articles

Skip to toolbar