22 C
Malaysia
Wednesday, December 6, 2023

Yamaha Memenangi Anugerah Red Dot Design Untuk MT-09, R7, Dan Jetski

Ya, walaupun Yamaha Jetski telah diiktiraf pada majlis tahun ini.

Tiga model Yamaha telah diiktiraf tahun ini oleh Anugerah Red Dot: Reka Bentuk Produk 2022. Yamaha YZF-R7 dan MT-09 adalah dua motosikal yang dianugerahkan tahun ini, dengan sebutan khas kepada jetski Yamaha yang dipanggil SuperJet.

Yamaha telah membawa pulang anugerah Red Dot sejak 2012, dan tahun ini menandakan tahun ke-11 berturut-turut untuk Pasukan Biru. Anugerah Red Dot dianjurkan oleh Design Zentrum Nordhein Westfalen Jerman dan merupakan salah satu acara paling terkenal dalam industri. Hampir semua produk dalam mana-mana industri boleh diiktiraf pada anugerah reka bentuk. Segala-galanya daripada kereta kepada basikal lain dan juga aksesori, seperti bagasi motosikal, boleh berpeluang untuk menang.

Team Blue turut berkongsi perhatian tahun ini dengan Team Red, Honda. Jenama Jepun yang lain telah diiktiraf untuk Honda NT1100 Dan ADV350, menandakan tahun ketiga berturut-turut untuk Honda-masih beberapa tahun lagi daripada seri Yamaha.
Sekarang ke atas basikal. Yamaha MT-09 ialah contoh menakjubkan falsafah "Dark Side Of Japan" Yamaha. Tahun model semasa dikemas kini berbanding pendahulunya dengan reka bentuk yang telah disemak bersama-sama dengan pelbagai kemas kini yang meningkatkan tahap sukan bogel ke tahap yang lain. Yamaha masih menggunakan enjin CP3 889cc yang telah diuji dan diuji. Team Blue mengurangkan beratnya sebanyak 8.81 paun untuk lelaran ini dengan menggunakan teknologi SPINFORGED WHEEL yang unik yang membantu mengurangkan berat tidak bercabang, serta rangka cetakan aluminium CF ringan baharu.

Sementara itu, kanak-kanak baru di blok itu membuktikan nilainya kepada seluruh dunia. Siri YZF-R Yamaha adalah antara barisan motosikal sukan yang paling terkenal, dan R7 adalah anak tengah terbaru Team Blue dalam kategori kelas menengah. Pengganti kepada R6 yang dihormati didatangkan dengan enjin CP2 terurus, loji kuasa yang dikongsi dengan sekumpulan motosikal Yamaha lain seperti MT-07 dan Ténéré 700. Dengan 689cc untuk dimainkan, dan kembar selari 270 darjah berdegup padanya Di samping itu, prestasi YZF-R7 dipertingkatkan lagi dengan kemas kini Yamaha yang termasuk garpu terbalik di hadapan, bantuan dan klac selipar, serta fairing yang disemak semula yang memaksimumkan aerodinamik.
Akhirnya, bagaimana kita boleh melupakan SuperJet? Perahu peribadi Yamaha didatangkan dengan motor empat lejang tiga silinder yang tidak diangkat dari MT-09. Jetski mempunyai 1049cc untuk dimainkan dan bukan CP3. Dilengkapi dengan enjin marin TR-1 daripada Team Blue, ia memenangi anugerah reka bentuk Red Dot tahun ini selepas baik pulih model penuh buat kali pertama dalam tempoh 30 tahun.

Yamaha mengekalkan rentaknya tahun ini, tetapi mari kita lihat apa yang Pasukan Blue sediakan supaya mereka boleh menandakan tahun ke-12 anugerah Red Dot berturut-turut.

The Red Dot Suka Bermotosikal:

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Stay Connected

37FansLike
1FollowersFollow
31SubscribersSubscribe

Covid-19

Malaysia
15,327
Total active cases
Updated on December 5, 2023 6:16 pm

Latest Articles

Skip to toolbar