21.1 C
Malaysia
Sunday, October 1, 2023

Wanita terlepas hukuman gantung setelah disabit bersalah bunuh suami

PETALING JAYA: Seorang wanita terlepas hukuman gantung apabila Mahkamah Tinggi Muar mengarahkannya dipenjara untuk satu tempoh sehingga mendapat pengampunan Sultan Johor, selepas didapati bersalah membunuh suaminya lima tahun lalu.

Bernama melaporkan Pesuruhjaya Kehakiman, Awang Armadajaya Awang Mahmud membuat keputusan ke atas wanita itu yang kini berusia 22 tahun, selepas mendapati pihak pembelaan gagal menimbulkan keraguan munasabah terhadap kes pendakwaan.

Mengikut pertuduhan, tertuduh yang ketika itu berusia 17 tahun didakwa membunuh suaminya, Mohd Firdaus Md Sallehuddin, 28, di sebuah rumah di Jalan Indah 6, Taman Pertama Indah, Sungai Abong, di sini, kira-kira 1.30 tengah hari 14 Okt 2017.

Dia didakwa mengikut Seksyen 302 Kanun Keseksaan.

Bagaimanapun, Awang Armadajaya dalam penghakimannya berkata, individu di bawah umur tidak boleh dikenakan hukuman mati, tetapi boleh dipenjara sehingga mendapat perkenan Sultan Johor.

“Oleh kerana pada tarikh kejadian kamu berusia 17 tahun 11 bulan dan 10 hari, maka kamu ditakrifkan sebagai kanak-kanak di bawah Akta Kanak-kanak 2001.

“Kamu tidak boleh dijatuhkan hukuman mati. Kamu dijatuhkan hukuman di atas kehendak dan ihsan Sultan Johor sehingga satu masa yang ditetapkan. Kamu boleh merayu kepada Lembaga Pengampunan dan Sultan Johor untuk sebarang peringanan hukuman.

“Jika kamu dewasa, saya terpaksa jatuhkan hukuman mati. Bersyukur kepada Allah kamu terselamat daripada hukuman mati. Saya doakan kehidupan kamu selepas ini menjadi lebih baik, jadi orang bermanfaat, berguna kepada masyarakat dan keluarga. Saya sudah mendengar rayuan peguam kamu yang mana kehidupan kamu penuh dengan dukacita,” katanya.

Berdasarkan fakta kes, pesalah menikam suaminya menggunakan pisau pemotong sayur di bahagian dada di kediaman milik majikan suaminya yang bekerja sebagai pembantu kedai menjual ayam di sebuah pasar dan kejadian itu berlaku kira-kira lima bulan selepas mereka mendirikan rumah tangga.

Sepanjang perbicaraan sejak 2017, tujuh saksi pendakwaan dan dua saksi pembelaan, iaitu pesalah serta bapa angkatnya dipanggil memberi keterangan.

Pendakwaan dikendalikan Timbalan Pendakwa Raya, Muhammad Azfar Mahmod dan Mustaqim Sukarno, manakala peguam Yoong How Kiat mewakili tertuduh.

Sumber : Free Malaysia Today

Jangan lupa untuk menekan butang follow dan like di page rasmi kami di Facebook dan Twitter

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Stay Connected

37FansLike
1FollowersFollow
31SubscribersSubscribe

Covid-19

Malaysia
11,212
Total active cases
Updated on September 26, 2023 9:33 pm

Latest Articles

Skip to toolbar