31.1 C
Malaysia
Thursday, May 25, 2023

Wanita Malaysia Patah Rahang Selepas Kemalangan E-Skuter Di Cyberjaya

Agak mudah untuk mencari e-skuter di bandar sekarang untuk mod pengangkutan pantas atau untuk rekreasi. Walau bagaimanapun, orang ramai harus mengambil langkah berhati-hati semasa menunggang e-skuter, seperti yang mereka lakukan semasa mereka menunggang basikal atau papan selaju di jalan raya.

Seorang wanita Malaysia bernama Kiwi berkongsi kemalangan ngerinya apabila dia menunggang e-skuter di Cyberjaya pada 20 Mac bersama keluarga dan rakan-rakan.

Ia bukan kali pertama dia menaiki e-skuter. Bagaimanapun, dia hilang kawalan ke atas e-skuter itu dan tercampak apabila dia berpusing di selekoh.

Pada mulanya, dia tidak merasakan apa-apa tetapi menyedari dia menitiskan darah dari dagunya. Ketika itulah dia tahu dia menghadapi masalah yang serius.

Keluarga dan rakannya bergegas ke sisinya dan cuba memberi tekanan pada pendarahan dengan tisu dan plaster. Dia segera dihantar ke Hospital Putrajaya pada malam yang sama.

Di hospital, dia berbalut tetapi terpaksa menunggu kira-kira 7 jam sebelum doktor merawatnya. Mereka mengesyorkan dia menjalani pembedahan kerana imbasan menunjukkan rahangnya hancur.

Malangnya, tarikh yang tersedia hanya pada hari Selasa depan, 29 Mac. Sepanjang malam, dia tidak boleh makan, minum atau bercakap.
Selepas pulang ke Hospital Putrajaya pada keesokan harinya (22 Mac), ibunya memutuskan bahawa pembedahan di hospital swasta akan lebih cepat.

Doktor di hospital swasta itu bertanya kenapa dia datang lambat kerana kecederaannya teruk. Mereka menjadualkan dia untuk pembedahan petang itu dengan segera.

Pembedahan itu dianggarkan mengambil masa selama 3 jam tetapi ia berlangsung selama 5 jam kerana kecederaannya lebih teruk daripada yang disangkakan pada awalnya.

Rahangnya hancur, dan mereka terpaksa memasang plat logam sementara menunggu tulang rahang tumbuh semula. Doktor juga memasukkan apa yang kelihatan seperti splint gigi ke dalam mulutnya.
Kiwi masih pulih daripada pembedahan dua minggu kemudian. Dalam video itu, dia berkongsi rahangnya masih bengkak tetapi dagunya kebas.

Dia menasihatkan semua orang supaya berhati-hati semasa menunggang e-skuter dan mungkin memakai peralatan keselamatan seperti topi keledar dan pelindung lengan.

Kami berharap dia akan pulih tidak lama lagi tanpa sebarang komplikasi.

kiwi.potatoo instagram

Jangan lupa untuk menekan butang follow dan like di page rasmi kami di Facebook dan Twitter

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Stay Connected

37FansLike
0FollowersFollow
31SubscribersSubscribe

Covid-19

Malaysia
19,122
Total active cases
Updated on May 25, 2023 9:58 am

Latest Articles

Skip to toolbar