22 C
Malaysia
Wednesday, December 6, 2023

Wanita Cuba Elakkan Membayar Barang Menggunakan Helah QRPay, Ditangkap Oleh Pemilik Kedai

Pemilik kedai cukup berwaspada untuk menyemak bukti transaksi pada aplikasi selepas urus niaga yang didakwa berlaku.

Kaedah pembayaran tanpa tunai seperti membayar menggunakan pembayaran QR sepatutnya selamat dan mudah, terutamanya semasa masa wabak. Malangnya, kebanyakan perkara yang baik akan dieksploitasi oleh oportunis.
Baru-baru ini, seorang pemilik kedai Faez (@FaezNajmuddin) berkongsi pengalamannya dengan pelanggan yang cuba menipunya. Wanita itu masuk bersama dua anak lelakinya dan mendapatkan beberapa barang dari kedai itu.

Mula-mula, dia cuba membayar dengan DuitNow, tetapi apabila Faez menyemak bukti transaksi pada aplikasi QRPayBiz, tiada apa-apa.
Pembelian pertamanya berjumlah lebih RM40, tetapi wanita itu terus melayari dan menambah lebih banyak barangan untuk dibeli. Faez mengambil keputusan untuk melangkah ke kaunter apabila pusingan kedua transaksi bermula.

Kali ini, dia menunjukkan skrin telefonnya untuk mengesahkan pembayarannya. Dia kemudian dengan tenang mengambil semua barang dan masuk ke dalam kereta.
Bagaimanapun, Faez menyemak semula dalam aplikasi itu dan tidak melihat sebarang transaksi, jadi dia segera menghalangnya dan memintanya memulangkan semua barang.

Dia mendakwa bahawa wangnya telah ditolak. Faez berkeras supaya dia memulangkan semua barang dan bincang dengan Maybank, jadi dia pergi dengan tangan kosong.

Tidak lama selepas itu, dia memberanikan diri untuk bertanya kepada Faez bila wangnya akan dipulangkan. Faez menghubungi Jabatan Penipuan Maybank dan mereka menasihatkannya supaya tidak mengendahkannya dan menyuruhnya menghubungi mereka sebaliknya.
Wanita itu cuba sekali lagi menipu kedai Faez yang lain dengan kaedah yang sama. Nasib baik, kakitangan di kedai itu sudah diberi amaran terlebih dahulu, jadi mereka menunggu transaksi itu dilakukan sebelum membenarkannya pergi.

Dia akhirnya membayar secara tunai.
Bagaimana penipuan itu berfungsi
Berdasarkan video CCTV, wanita itu dilihat mengambil tangkapan skrin halaman Pay dan kemudian menutup aplikasi Maybanknya sebelum menunjukkan telefon kepada juruwang.

Dia juga memotong butang "Bayar Sekarang" pada tangkapan skrin halaman, dan bukannya halaman yang menunjukkan pembayaran "Berjaya", dia memasukkan nama syarikat.

Faez menasihatkan semua pemilik perniagaan, terutamanya pemilik perniagaan kecil, menggunakan QRPay untuk menyemak bukti transaksi dalam aplikasi QRPayBiz semata-mata untuk mendapatkan kepastian.

Sumber : The Rakyat Post

Dapatkan berita-berita terkini dan viral di page kami. Jangan lupa untuk menekan butang Subscribe, follow dan like di page rasmi kami :
Like : Facebook
Follow : Twitter
Subscribe : Youtube

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Stay Connected

37FansLike
1FollowersFollow
31SubscribersSubscribe

Covid-19

Malaysia
15,327
Total active cases
Updated on December 5, 2023 6:16 pm

Latest Articles

Skip to toolbar