30.6 C
Malaysia
Saturday, September 24, 2022

Trend hadiah tidak senonoh kepada pengantin makin menjadi-jadi

Trend memberi hadiah ‘kondom’ kepada pasangan pengantin baharu dilihat semakin menjadi-jadi dalam kalangan masyarakat Melayu ketika ini.

Menerusi tinjauan di media sosial, pelbagai video dikongsikan memaparkan gelagat saudara-mara mahupun rakan-rakan memberi bermacam jenis ‘kondom’ kepada pihak pengantin ketika menghadiri majlis persandingan mereka.

Menjengah ke ruangan komen, pelbagai reaksi turut diberikan oleh orang ramai dan ada yang beranggapan tindakan seperti itu seperti tidak menghormati majlis tersebut.

“Pengantin tahan malu kalau kawan-kawan bagi hadiah macam ini, kalau betul nak bagi, balut dan tutup elok-elok, bukan bagi semua orang nampak, tetamu lain tengok, ubah-ubah la trend macam ini, tak ada manfaat,” ujar Laili Anuar.

“Hadiah yang bukan-bukan nak bagi pun, dah kahwin untuk tambahkan zuriat, tambahkan rezeki, kalau aku kahwin nanti, kawan buat macam ini, memang tutup pintu la, merapu,” soal Marzuki Ahmad.

Selain itu, seorang pengguna Facebook, Zamzari menegur dan menegaskan agar perbuatan seperti itu perlu dicegah dan tidak perlu menjadi ikutan kerana boleh mengaibkan pasangan pengantin.

“Jangan buat malu orang lain, dah macam buka aib pengantin, perkahwinan ini bukan hanya berlandaskan ‘seks’ siap bagi kondom berkotak-kotak, orang Melayu suka pelik-pelik, majlis kahwin Melayu yang selalu macam ini,” katanya.

Sumber : Kosmo Online

Dapatkan berita-berita terkini dan viral di page kami. Jangan lupa untuk menekan butang Subscribe, follow dan like di page rasmi kami :
Like : Facebook
Follow : Twitter
Subscribe : Youtube

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Stay Connected

37FansLike
0FollowersFollow
31SubscribersSubscribe

Covid-19

Malaysia
25,717
Total active cases
Updated on September 24, 2022 6:03 am

Latest Articles

Skip to toolbar