22.1 C
Malaysia
Monday, May 29, 2023

Touch ‘n Go mengatakan kad berdaya NFC tersedia untuk pembelian semula melalui ewallet, jangkakan kelewatan akibat trafik yang padat

TPengguna aplikasi Touch ‘n Go eWallet melaporkan menerima pemberitahuan hari ini (26 Mei) yang menyatakan bahawa kad dipertingkatkan NFC syarikat, yang sebelum ini habis dijual, kini boleh dibeli semula melalui aplikasi itu sementara stok masih ada.

Apl itu juga melaporkan trafik sesak yang mungkin menyebabkan kelewatan dalam memproses permintaan pembelian. Pelanggan yang menemui mesej akan digesa untuk mencuba lagi kemudian.
Memesan kad melalui aplikasi akan dikenakan bayaran sebanyak RM15 termasuk kos penghantaran. Selepas membuat pesanan dan mengesahkan pembelian, pengguna boleh menyemak status pesanan mereka melalui aplikasi.
Menurut halaman sokongan, ia mungkin mengambil masa sehingga empat hari bekerja dari tarikh pembelian untuk kad tiba. Ia juga menyatakan bahawa penghantaran pada masa ini terhad kepada Semenanjung Malaysia.
Pertama kali diumumkan bulan lepas, kad baharu itu dilengkapi dengan teknologi NFC (Near Field Communication) yang membolehkan pengguna memuat semula nilai terus ke dalamnya daripada e-dompet Touch ‘n Go mereka. Syarikat itu menyatakan bahawa ciri ini tidak tersedia dalam kad TNG generasi sebelumnya, yang hanya boleh dimuat semula pada titik sentuhan fizikal.
Seperti yang dinyatakan dalam Soalan Lazim, pengguna boleh meletakkan kad Touch 'n Go mereka yang dipertingkatkan di belakang telefon pintar mereka untuk menambah nilai. Pengguna juga boleh menyemak baki kad mereka melalui apl.

Ia kemudiannya disenaraikan sebagai tidak tersedia untuk pembelian di ewallet dan pelanggan juga mendakwa bahawa kad itu telah habis dijual di kedai runcit fizikal.
Touch ‘n Go dalam satu kenyataan berkata ia menjangkakan permintaan akan melebihi bekalan berikutan kekurangan cip global.

Syarikat itu juga menggesa pelanggan untuk membeli kad yang didayakan NFC daripada saluran rasmi selepas muncul laporan mengenai scalper yang menawarkan kad sehingga RM90 di tapak e-dagang.

Sumber : The Star Online

Jangan lupa untuk menekan butang follow dan like di page rasmi kami di Facebook dan Twitter

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Stay Connected

37FansLike
1FollowersFollow
31SubscribersSubscribe

Covid-19

Malaysia
19,122
Total active cases
Updated on May 28, 2023 6:40 pm

Latest Articles

Skip to toolbar