27.6 C
Malaysia
Friday, September 29, 2023

Tok Mat menggesa supaya ‘pengawasan’ oleh MySejahtera dihentikan

PETALING JAYA: Timbalan Presiden Umno, Mohamad Hasan menggesa agar tarikh pemotongan diletakkan pada penggunaan aplikasi MySejahtera, yang disifatkannya sebagai “mekanisme pengawasan”.

“Rakyat Malaysia tidak boleh selamanya terbeban dengan mekanisme ‘pengawasan’ ini yang secara langsung menceroboh privasi mereka dalam pergerakan dan kehidupan seharian mereka,” katanya.

“Tentukan tempoh masa di mana kita boleh menamatkan semua ini, supaya kehidupan rakyat dapat kembali ke zaman pra-pandemi,” kata Mohamad yang lebih dikenali sebagai Tok Mat.
Beliau berkata kerajaan juga perlu mengadakan perbincangan menyeluruh mengenai penggunaan MySejahtera untuk sebarang tujuan lain.

“Semua rancangan untuk menaik taraf aplikasi untuk memudahkan pendermaan organ atau perkara kesihatan lain — walaupun bermanfaat — tidak sejajar dengan tujuan utama pembangunan aplikasi.

“Sekiranya terdapat sebarang cadangan untuk menaik taraf atau mempelbagaikan fungsi MySejahtera, mekanisme semak dan imbang diperlukan untuk memastikan maklumat peribadi rakyat Malaysia tidak terjejas,” katanya.

Mohamad berkata kerajaan pusat juga perlu membincangkan rasional di sebalik keperluan orang ramai mendaftar di MySejahtera dan mengaktifkan ciri MySJTrace.

Pembangunan aplikasi MySejahtera dan pengurusan data peribadi berjuta-juta rakyat Malaysia telah menjadi subjek kontroversi sejak kebelakangan ini.

Mohamad menggesa kementerian kesihatan memberikan penjelasan menyeluruh mengenai kekeliruan berhubung urus niaga kononnya menswastakan pengurusan aplikasi itu, khususnya mengenai pelantikan MySJ Sdn Bhd melalui rundingan terus.

Beliau berkata rakyat berhak mengetahui rasional dan motif langkah ini, serta keupayaan firma itu, kerana ia melibatkan pengurusan data peribadi dan maklumat kesihatan berjuta-juta rakyat Malaysia.

“Aplikasi itu pada mulanya dibangunkan sebagai sebahagian daripada tanggungjawab sosial korporat syarikat dalam menghadapi wabak yang merebak. Kerajaan mesti mengadakan penglibatan menyeluruh dengan semua pihak berkepentingan apabila ia melibatkan sebarang tujuan lain (untuk aplikasi).”

Mohamad berkata kerajaan perlu telus sepenuhnya mengenai isu itu bagi meningkatkan keyakinan rakyat terhadap rancangan Putrajaya untuk memperbesar fungsi MySejahtera.

Terdahulu, menteri kesihatan Khairy Jamaluddin berkata aplikasi MySejahtera adalah milik kerajaan dan Putrajaya kekal sebagai penjaga datanya, dengan penyelenggaraan aplikasi itu sebagai satu-satunya isu.

Beliau juga berkata kerajaan masih berunding dengan MySJ Sdn Bhd mengenai terma perjanjian lesen perisian, tetapi memberi jaminan bahawa harganya akan berada di bawah RM338.6 juta.

MySJ Sdn Bhd dilaporkan bersetuju untuk membayar pembangun aplikasi, Entomo Malaysia Sdn Bhd (sebelum ini dikenali sebagai KPISoft Malaysia Sdn Bhd), jumlah dalam perjanjian sehingga akhir 2025 untuk memperoleh lesen perisian aplikasi.

Sumber : Free Malaysian Today

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Stay Connected

37FansLike
1FollowersFollow
31SubscribersSubscribe

Covid-19

Malaysia
11,212
Total active cases
Updated on September 26, 2023 9:33 pm

Latest Articles

Skip to toolbar