27 C
Malaysia
Friday, June 2, 2023

TLDR: Bank Negara Baru Menaikkan OPR, Bagaimana Ini Akan Mempengaruhi Kita Rakyat Malaysia?

Bank Negara Malaysia (BNM) hari ini mengumumkan kenaikan kadar dasar semalaman (OPR) sebanyak 25 mata asas (bps) kepada 2.25%, dengan kadar siling dan tingkat dasar OPR masing-masing meningkat kepada 2.5% dan 2.0%.

Keputusan itu dibuat oleh Jawatankuasa Dasar Monetari (MPC) bank pusat itu memandangkan Malaysia telah memasuki fasa endemik krisis Covid-19 bermula 1 April, dengan OPR ditetapkan pada kadar yang rendah dalam sejarah semasa wabak itu.

Untuk rekod, OPR – kadar faedah bagi institusi kewangan yang saling meminjamkan wang semalaman – ditetapkan pada 1.75% antara September 2020 hingga Mei tahun ini.
Tetapi bagaimanakah kenaikan OPR memberi kesan kepada kita rakyat Malaysia?

Membayar lebih banyak faedah ke atas pinjaman anda

Sekiranya bank anda memutuskan untuk meneruskan kenaikan itu kepada pengguna, ini bermakna bayaran balik bulanan anda kepada bank anda akan meningkat.

Menurut iMoney, mengikut sejarah, bank akan meningkatkan kira-kira 20 mata asas kepada 30 mata asas untuk kenaikan 25 mata asas dalam OPR.

Ini terutamanya akan memberi kesan kepada pembeli rumah, kerana mereka yang mempunyai pinjaman perumahan RM400,000 dengan tempoh lebih 30 tahun boleh melihat bayaran balik bulanan mereka meningkat sebanyak RM55.

Walaupun anda mungkin tidak terlalu merasai tekanan, jumlah faedah terkumpul yang perlu anda bayar boleh mencapai jumlah yang besar dalam tempoh pinjaman yang panjang.
Lebih sukar untuk mendapatkan pinjaman
Matematik mudahnya ialah semakin tinggi OPR yang ditetapkan, semakin tinggi kos peminjaman.

Ini bermakna terdapat lebih sedikit peluang pembiayaan modal untuk orang ramai dan perniagaan kerana bank akan mengetatkan keperluan prasyarat untuk kedua-dua peribadi dan perniagaan untuk mendapatkan pinjaman.

Ini mungkin menghalang pertumbuhan dan kemampanan perusahaan kecil yang memerlukan suntikan modal ke dalam perniagaan mereka.

Tidak semua buruk

Keputusan BNM untuk meningkatkan OPR boleh membantu mempengaruhi lebih banyak pelaburan ke dalam negara kerana ia menunjukkan ekonomi kita telah pulih sejak wabak itu.

Langkah itu juga boleh membantu mengukuhkan Ringgit, yang seterusnya akan membantu mengurangkan kos sara hidup dan inflasi kita.

Sumber : The Rakyat Post

Dapatkan berita-berita terkini dan viral di page kami. Jangan lupa untuk menekan butang Subscribe, follow dan like di page rasmi kami :
Like : Facebook
Follow : Twitter
Subscribe : Youtube

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Stay Connected

37FansLike
1FollowersFollow
31SubscribersSubscribe

Covid-19

Malaysia
18,510
Total active cases
Updated on June 2, 2023 9:17 am

Latest Articles

Skip to toolbar