27.6 C
Malaysia
Monday, December 11, 2023

‘Tiga Janda Melawan Dunia’: Akhirnya, sebuah komedi Malaysia yang digarap dengan baik

28 MEI — Filem arus perdana Malaysia, terutamanya dalam bahasa Melayu, umumnya mempunyai watak yang agak buruk dalam kalangan masyarakat umum, khususnya yang tinggal di kawasan bandar.

Jika saya mempunyai wang ringgit setiap kali saya mendengar seseorang berkata "Saya tidak menonton filem Melayu", saya mungkin sudah cukup kaya sekarang, dan saya juga tidak menyalahkan mereka kerana berkata demikian.
Mungkin mudah bagi peminat filem untuk mengejek orang yang mengatakan perkara ini tetapi tidak ragu-ragu menyatakan bahawa mereka menyukai omong kosong Hollywood seperti White Chicks dan The Darkest Hour, tetapi anda tidak boleh menafikan bahawa banyak filem arus perdana Malaysia gagal mematuhi walaupun prinsip asas ketukangan yang paling asas apabila ia datang kepada pembikinan filem.

Lakonan kayu, plot yang direka dengan menyakitkan, dialog yang tidak baik dan pilihan pengarahan yang membingungkan apabila melibatkan pembingkaian syot dan penyuntingan adalah perkara yang anda sering temui dalam filem arus perdana Malaysia, dan perkara seperti ini membuatkan ramai orang menjauhinya.
Oleh itu, ia benar-benar menggembirakan apabila binatang yang sangat jarang berlaku itu — komedi Malaysia arus perdana yang direka dengan baik dan diminati ramai — tiba entah dari mana dan saya rasa menjadi kewajipan saya untuk membantu menyebarkan berita kepada rakyat Malaysia yang gemar filem lain di luar sana.

Ini adalah untuk memastikan bahawa ia menjana wang yang mencukupi sehingga seluruh industri duduk dan mengambil perhatian, dan diharapkan mengikuti jejaknya dengan membuat lebih banyak filem arus perdana yang bukan sahaja menggembirakan orang ramai, tetapi juga dibuat dengan teliti.

Filem itu ialah Tiga Janda Melawan Dunia, atau Three Widows Against The World jika mahu terjemahan bahasa Inggeris yang kasar.

Diarahkan oleh Hyrul Anuar, nama yang sangat dihormati dalam dunia pengiklanan dan veteran pengarah iklan TV yang tidak terkira banyaknya membuat penampilan sulung filemnya, dan ditulis bersama oleh Nazri M. Annuar dan Hyrul sendiri, filem ini merupakan usaha filem cereka kedua daripada Pengarah Think Thank, selepas debutnya yang sangat berjaya di Pusaka pada 2019, satu lagi contoh utama cara menghasilkan filem Melayu arus perdana yang direka dengan baik.

Treler itu menjanjikan pengalaman menonton yang berwarna-warni dan sangat digilap, mungkin sesuatu yang serupa dengan iklan TV panjang ciri dari segi teknikal dan merit pengeluaran, dengan cebisan komedi yang menjanjikan, cukup untuk memikat penonton Melayu untuk mencubanya di pawagam, tetapi masih tidak cukup untuk menimbulkan keyakinan sama ada jenaka itu benar-benar akan sampai.
Saya tidak sepatutnya bimbang, kerana Tiga Janda Melawan Dunia berkemungkinan besar akan menjadi salah satu filem paling kelakar yang akan anda tonton tahun ini, Malaysia atau tidak, kerana jenaka itu terbang ke kiri, kanan dan tengah, dan sangat, sangat sedikit daripada mereka akan gagal menggelitik tulang lucu anda.

Ini adalah kisah tiga balu — Midah, Rohayu dan Ani (masing-masing dilakonkan oleh veteran tercinta Khatijah Tan, Normah Damanhuri dan Raja Azura) — yang juga merupakan kawan baik yang tinggal di kampung tipikal Malaysia anda.

Pengumuman oleh penyanyi kegemaran mereka Aiman ​​Zalini (Norman Hakim menganggapnya sebagai orang yang berdebar-debar) bahawa dia akan bersara dan akan mengadakan konsert intim khas untuk peminat tegarnya membuatkan ketiga-tiga mereka berebut-rebut untuk mendapatkan tiket.

Salah satu daripada banyak skim mereka untuk mengumpul dana yang diperlukan untuk tiket yang sangat mahal (RM15,000 setiap satu!), yang ternyata sangat berjaya sehingga membawa watak-watak teduh ke dalam campuran, adalah mengarang dan menjual jus vape mereka sendiri, dibantu oleh kepakaran kimia anak Midah teman lelaki Ana.

Peranti plot yang ringkas ini pada asasnya ialah McGuffin filem, mencetuskan pelbagai jenis gurauan tinggi yang kelakar, membawa kepada pelbagai kelainan dan liku dalam plot, semuanya dalam perkhidmatan untuk memberi penonton pengalaman paling menghiburkan yang boleh disampaikan oleh naratif ini.

Disokong oleh merit teknikal yang terbaik, sama ada dalam bentuk urutan fantasi, video muzik, video karaoke atau imbas kembali, pembikin filem patut mendapat pujian istimewa kerana tidak takut melakukan apa-apa untuk mendapatkan ketawa, menghasilkan filem komedi yang benar-benar lucu dan mudah. .
Jenaka bodoh, jenaka pintar, jenaka lucu, jenaka meta, semuanya ada di sini, dan jika ia boleh membuat penonton ketawa, mereka akan memasukkannya, yang menjadikan filem itu lebih baik untuknya kerana tujuan utama komedi adalah pertama sekali buat orang gelak kan? Komedi tempatan yang dibuat oleh orang yang mempunyai cita-cita yang lebih tinggi daripada suspek biasa anda sudah tentu akan mendapat banyak masa untuk menyelinap dalam beberapa ulasan sosial juga, yang di sini datang dalam bentuk bukan sahaja politik tempatan, tetapi juga stigma yang melekat pada balu di sini, terutamanya dalam masyarakat Melayu.

Ini semua dimainkan untuk ketawa, dengan sangat berjaya, terutamanya dalam persaingan Rohayu dengan Datin Martipah (Rosnah Mat Aris, seorang lagi veteran berpengalaman, dengan menggembirakan menganggapnya sebagai penjahat dalam karya itu) dan bagaimana Rohayu memiliki sepenuhnya seluruh “janda yang menyukai lelaki muda” klise yang masih diperkatakan dan disangkakan oleh orang ramai adalah benar.

Saya meninggalkan pawagam dengan senyuman bodoh di wajah saya; keajaiban kecil arus perdana ini patut dilihat oleh setiap rakyat Malaysia di luar sana, jadi bantu diri anda sendiri dan alami sendiri betapa bagusnya komedi Malaysia arus perdana.

Sumber : The Malay Mail

Jangan lupa untuk menekan butang follow dan like di page rasmi kami di Facebook dan Twitter

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Stay Connected

37FansLike
1FollowersFollow
31SubscribersSubscribe

Covid-19

Malaysia
15,327
Total active cases
Updated on December 11, 2023 5:32 am

Latest Articles

Skip to toolbar