22.2 C
Malaysia
Thursday, December 7, 2023

Thai AirAsia X memfailkan muflis

Syarikat penerbangan tambang rendah dan jarak jauh Thai AirAsia X telah memulakan persediaan untuk memulakan proses pemulihan selepas permohonannya untuk perlindungan kebankrapan diterima oleh Mahkamah Kebankrapan Pusat Thailand.

Dalam satu kenyataan pada 19 Mei, ia berkata objektifnya adalah untuk merombak proses pentadbiran syarikat dan menyusun semula hutangnya, sambil menambah bahawa proses itu tidak akan memberi kesan kepada penumpang kerana operasi akan diteruskan seperti biasa.
Ia juga berkata bahawa pemfailan untuk pemulihan tidak akan memberi kesan kepada Thai AirAsia atau Asia Aviation Plc, yang merupakan entiti berasingan dengan "operasi dan laluan diskret".

"AirAsia X Thai telah memasuki pemulihan pada masa yang sesuai dengan pemulihan pelancongan dan negara dibuka semula," kata ketua eksekutif Thai AirAsia X Patima Jeerapaet.

Beliau menambah bahawa keputusan untuk memasuki pemulihan adalah untuk meningkatkan proses pentadbiran demi kepentingan terbaik kemajuan perniagaannya, terutamanya dari segi menguruskan hutang syarikat yang menurutnya telah terjejas sejak dua tahun yang lalu akibat pandemik.

Beliau menyuarakan keyakinan bahawa pihak berkepentingan syarikat penerbangan itu akan menyokong langkah itu.

Permohonan Thai AirAsia untuk perlindungan kebankrapan telah dikemukakan pada 17 Mei dan diterima oleh Mahkamah Kebankrapan Pusat Thailand pada 18 Mei.

Ia sedang mencari untuk memperkenalkan penerbangan ke Korea Selatan dan Jepun mulai Jun dan seterusnya, dengan rancangan lanjutan untuk pengembangan termasuk lebih banyak kekerapan penerbangan dan laluan baharu selaras dengan permintaan.

Sumber : MalaysiaNow

Jangan lupa untuk menekan butang follow dan like di page rasmi kami di Facebook dan Twitter

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Stay Connected

37FansLike
1FollowersFollow
31SubscribersSubscribe

Covid-19

Malaysia
15,327
Total active cases
Updated on December 7, 2023 2:59 pm

Latest Articles

Skip to toolbar