Suzuki Mematenkan Sistem SOS Untuk Motosikalnya

0
239
Sistem bukan sahaja boleh menghantar isyarat kecemasan, tetapi ia juga boleh mengesan keterukan kemalangan.
SOS atau sistem isyarat kecemasan bukanlah baharu dalam industri dengan beberapa jenama seperti BMW meletakkan sistem mereka sendiri ke dalam motosikalnya. Malah beberapa marque selepas pasaran melemparkan topi mereka di gelanggang untuk menyelamatkan nyawa.

Sementara itu, Suzuki sedang mengusahakan sistemnya sendiri yang berkaitan dengan ECU dan sensor inersia untuk mengesan dan menilai nahas. Selain itu, paten itu juga memperincikan mekanisme kecederaan yang diberikan kepada penunggang akibat kemalangan melalui sepasang sensor yang berintegrasi ke dalam badan penunggang. Penderia akan menentukan sama ada penunggang berada di atas kakinya atau di atas tanah dan kedudukan badannya selepas kemalangan. Jika penunggang bangun dan kira-kira selepas kemalangan atau berdiri, maka sistem tidak akan menandakan kemalangan itu sebagai teruk, walaupun penunggang yang berbaring di atas tanah ialah bendera merah yang membawa lebih banyak risiko, yang boleh dikesan oleh sistem.

Selain sensor badan, Suzuki juga menggunakan kunci basikal untuk mengesan sejauh mana penunggang dari motosikal sekiranya berlaku kemalangan. Jika penunggang berada jauh dari basikal, maka ia akan mengandaikan bahawa kemalangan itu agak teruk. Sistem SOS juga akan memberitahu perkhidmatan kecemasan sejauh mana penunggang itu tercampak dari tunggangannya, dan bertindak balas di belakang.

Perkembangan baru ini mengandaikan bahawa penunggang akan memakai but khasnya dengan sensor. Kunci motosikal adalah kunci motosikal dan anda boleh memulakan basikal tanpa ia supaya ia agak masuk akal, dan satu-satunya tangkapan ialah penunggang mesti menyimpan kunci di dalam poketnya. Sementara itu, anda boleh menukar gear pada bila-bila masa yang anda suka. Belum ada kasut, jaket atau seluar seperti itu dengan penderia di pasaran, dan tanpanya, sistem kehilangan lapisan maklumat yang berharga. Terdapat beberapa batasan sekarang, tetapi konsep ini akan membantu menjimatkan detik hingga minit berharga untuk pasukan tindak balas kecemasan untuk menjaga pesakit. Buat masa ini, paten ini masih hanya paten, ia akan menjadi menarik untuk melihat Suzuki melaksanakan ciptaannya pada mana-mana model motosikalnya pada masa hadapan dan seterusnya. Mungkin sistem ini paling sesuai untuk pengembara sukan dan pengembaraan seperti VStrom atau mana-mana tawaran Suzuki yang lebih premium.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here