21.9 C
Malaysia
Wednesday, September 27, 2023

Sonic 2: sekuel yang meningkatkan kepantasan dan kegilaan

Terdapat satu sumpahan yang telah melanda industri filem selama beberapa dekad - iaitu permainan video, dan bagaimana penyesuaian sinematik sama ada gagal di box office atau dengan pengkritik.

Walaupun sebilangan kecil yang berharga seperti "Detective Pikachu" dan "Tomb Raider" telah terlepas daripada kehinaan itu, yang lain telah menjadi terkenal kerana semua sebab yang salah.

Akhir-akhir ini, bagaimanapun, nampaknya hukuman itu mungkin telah ditarik balik, dan tahun ini, landak biru tertentu boleh menjadi bukti tentang ini.

“Sonic the Hedgehog 2” telah berzip di pantai Malaysia, dua tahun selepas pendahulunya dikeluarkan. Berdasarkan francais klasik Sega, filem ini mengikuti pengembaraan landak bergelar, yang berlari sepantas dia melemparkan sindiran rawak kepada musuhnya.

Kali ini, Sonic terpaksa berdepan dengan kepulangan musuh bebuyutannya, Doctor Robotnik, selepas kekalahan Sonic dalam filem sebelumnya.
Menunggang bersama saintis gila itu ialah Knuckles, seekor echidna yang sangat ingin membalas dendam, serta musang berekor dua bernama… Ekor. (Nota sampingan: adakah rakyat Malaysia tahu apa itu echidna? Carilah.)

Memang benar-benar premis - seekor landak biru dan musang kuning menentang seekor echidna merah dan seekor Jim Carrey - tetapi jika anda menjangkakan filem berdasarkan realiti, anda mungkin bukan demografi "Sonic 2" yang ingin menarik perhatian.

Seperti yang dijangkakan, sebahagian besar filem itu dipenuhi dengan pengejaran berkelajuan tinggi dan letupan berapi-api yang akan membuatkan Michael Bay tersipu-sipu. Dan sementara ini sahaja mewajarkan harga tiket anda, antagonislah yang benar-benar menjadikannya berbaloi.

Carrey tidak kehilangan tenaga dan semangat yang ditunjukkannya dalam lagu-lagu hits seperti "The Mask" dan "Ace Ventura". Kini dia seorang penjahat yang suka memusing misai, dan memainkan peranan seperti itik untuk menyiram, memalukannya dengan hebat.
Sungguh memalukan Carrey telah menyatakan hasratnya untuk bersara daripada bertindak tidak lama lagi; keupayaannya untuk menjadi kartun hidup benar-benar akan dirindui. Malah penonton yang paling berwajah batu akan mencebik apabila dia marah kepada pemandu laju berwarna kobalt itu kerana mengganggu rancangannya untuk menguasai global.

Kemudian ada Knuckles, echidna dengan suara sensual Idris Elba. Terdapat sedikit keseronokan apabila mendengar suara yang begitu dalam dan (ada yang berkata) suara menggoda yang keluar dari mamalia berduri dan bertelur. Tetapi tiada aduan di sini! Furries pasti akan mempunyai hari padang - dan jika anda tidak tahu apa itu berbulu, sekali lagi, lihatlah.

Akhir sekali, kemasukan Tails, yang dalam permainan video adalah sejenis sidekick Sonic, juga merupakan tambahan yang dialu-alukan kepada pelakon.
Ini adalah salah satu filem di mana watak animasi berinteraksi dengan rakan sejawat mereka, dan penonton hanya perlu menerimanya.

Jelas sekali ia berfungsi dengan lebih baik apabila kartun itu sesuai dengan watak mereka sendiri - lagipun, mereka sering benar-benar melantun dengan tenaga, jadi wajarlah mereka bergaduh antara satu sama lain daripada menyibukkan diri dengan manusia biasa.

Apabila bercakap tentang apa sahaja plot filem ini, terdapat beberapa detik yang perlahan dan serius untuk mencipta arka watak, baik atau buruk.

Tetapi, pada penghujung hari, "Sonic 2" tidak mengambil serius dan tidak pernah lupa untuk menjadi bodoh. Contoh contoh: adegan di mana Sonic dan Tails berakhir dengan tarian dengan orang Siberia yang marah. Tiada konteks disediakan.
Jadi, adakah "Sonic the Hedgehog 2" merupakan karya agung pawagam? Yang pasti tidak.

Pada ketika ini, walaupun, memandangkan betapa mengerikannya filem-filem permainan video, adalah selamat untuk mengatakan ia melepasi tanda aras kualiti yang boleh diterima, malah boleh dianggap baik.

Ia adalah bar yang agak rendah, jelas, tetapi dunia menonton filem boleh menarik nafas lega secara kolektif kerana ia tidak berakhir dengan satu lagi bencana jenis "Super Mario Bros" di tangannya.

Sumber : Free Malaysia Today

Jangan lupa untuk menekan butang follow dan like di page rasmi kami di Facebook dan Twitter

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Stay Connected

37FansLike
1FollowersFollow
31SubscribersSubscribe

Covid-19

Malaysia
11,212
Total active cases
Updated on September 26, 2023 7:29 pm

Latest Articles

Skip to toolbar