22 C
Malaysia
Wednesday, December 6, 2023

Sisi Buruk Membenarkan Lebih Banyak Pengeluaran KWSP Akaun 1

LAGI satu lagi pengeluaran khas berkaitan Covid-19 daripada Akaun 1 Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) telah diberi lampu hijau oleh kerajaan pada Rabu lalu (16 Mac). Ahli KWSP boleh mengeluarkan sehingga RM10,000 daripada wang persaraan mereka secara pra-matang dan memasukkan wang ke dalam akaun bank mereka mulai 20 April.

Jika ada yang terkejut berita itu disampaikan melalui ucapan di televisyen oleh Perdana Menteri Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob, ingatlah bahawa pendahulunya Tan Sri Muhyiddin Yassin telah mengumumkan pengeluaran KWSP berkaitan Covid-19 terakhir (i-Citra, sehingga RM5,000) melalui siaran televisyen pada 28 Jun tahun lalu.

Mungkin bukan kebetulan bahawa pengeluaran keempat KWSP berkaitan Covid-19 — yang ketiga membenarkan akses kepada Akaun 1 (70% simpanan berkanun) selepas i-Sinar dan i-Citra — diumumkan pada minggu yang sama dengan Ketua Umno 2021. Perhimpunan (16-19 Mac), yang telah dijadualkan semula tahun lepas akibat banjir. Sabri, salah seorang daripada tiga naib presiden Umno, menjadi perdana menteri kesembilan negara pada Ogos 2021.

Permohonan untuk pengeluaran khas yang masih tidak dinamakan boleh dibuat mulai 1 April, tepat dua tahun selepas KWSP mula menerima permohonan pengeluaran pertama berkaitan Covid-19, skim Akaun 2 i-Lestari, yang membenarkan sehingga RM6,000. ditarik balik sehingga Mac 2021. Muhyiddin mengumumkan i-Lestari pada akhir Mac 2020, dalam tempoh dua minggu selepas pelantikannya sebagai perdana menteri kelapan.

Nampaknya ahli politik berpengalaman menganggap membenarkan lebih banyak pengeluaran KWSP adalah menguntungkan di kalangan majoriti pengundi. Sekurang-kurangnya sembilan ahli parlimen telah meminta satu lagi pengeluaran KWSP kali terakhir dalam persidangan parlimen semasa (28 Feb-24 Mac).

Ahli KWSP yang ingin mengeluarkan lebih banyak wang pastinya berasa lega, jika tidak langsung gembira. Mereka yang tidak memerlukan wang dan memilih untuk tidak mengeluarkan apa-apa simpanan persaraan dalam tempoh dua tahun yang lalu mungkin tidak akan menutup mata. Kebimbangan sebelum ini mengenai pengeluaran besar yang menjejaskan dividen sebahagian besarnya telah dihentikan, hasil daripada kadar dividen cemerlang sebanyak 6.1% (simpanan konvensional) dan 5.65% (simpanan syariah) yang diisytiharkan untuk 2021 pada 2 Mac, yang mengatasi 5.45% (konvensional) dan 5% (syariah) diisytiharkan dalam pra-pandemik 2019.

Ada juga yang berpendapat ekonomi mungkin menyaksikan peningkatan penggunaan daripada simpanan yang dikeluarkan daripada KWSP, menambah kesan pembukaan semula sempadan antarabangsa pada 1 April.

Apa yang salah jika membenarkan lebih banyak pengeluaran daripada Akaun 1 KWSP?

Adakah ini baik?

Isnin lalu — dua hari sebelum ucapan di televisyen — Menteri Kewangan Tengku Datuk Seri Zafrul Abdul Aziz memberitahu parlimen bahawa dividen KWSP bagi 2021 akan mencapai setinggi 6.7%, atau 60 mata asas (bps) lebih daripada 6.1% yang diisytiharkan, dengan kumpulan wang simpanan mempunyai RM5.4 bilion lagi untuk diagihkan kepada ahli. “Kerugian RM5.4 bilion daripada dividen ini menyebabkan kira-kira 5.3 juta ahli — yang tidak pernah mengeluarkan simpanan mereka melalui mana-mana skim pengeluaran sebelum ini — menerima pulangan yang lebih rendah daripada simpanan mereka. Saya ingin bertanya kepada Ahli Yang Berhormat yang juga mewakili pencarum yang tidak perlu mengeluarkan wang simpanan mereka, ‘Adakah ini adil?’” Zafrul dilaporkan berkata semasa perbahasan penggulungan di Dewan Rakyat.

Zafrul juga berkata bahawa pengeluaran RM10,000 sekali lagi KWSP boleh menyaksikan sehingga RM63 bilion dikeluarkan oleh 6.3 juta ahli — satu langkah yang boleh menjejaskan pulangan pelaburan KWSP di dalam dan luar negara kerana keperluan lembaga untuk mengimbangi semula portfolionya dan menjual aset secara pramatang untuk menampung keperluan kecairan tambahan. KWSP, katanya, boleh dipaksa untuk mengambil (menurunkan) keuntungan dalam pasaran yang tidak menentu dengan sentimen terjejas oleh krisis Russia-Ukraine yang sedang berlaku.

Memandangkan saiz dan kedudukan dominan KWSP dalam pasaran — memegang 27% Sekuriti Kerajaan Malaysia (MGS), 21% bon korporat dan 16% ekuiti tempatan — peningkatan mendadak dalam jualan boleh menjejaskan ekuiti tempatan serta pasaran bon, Zafrul menghuraikan.

Beliau juga menyatakan bahawa kos pinjaman kerajaan telah meningkat dengan ketara, dengan kadar kupon untuk MGS meningkat 100bps secara purata dari suku ketiga 2020. Peningkatan 100bps itu, tambahnya, bermakna MGS bernilai RM83 bilion yang dikeluarkan pada 2021 akan menanggung RM830 juta lebih banyak kos faedah setahun — wang yang boleh membiayai program lain dengan faedah yang ketara kepada rakyat.

Bagaimana kami berpendapat MoF mendapat 6.7%
Zafrul tidak menyatakan bagaimana dia mencapai pendapatan tambahan RM5.4 bilion dan peningkatan dividen yang sama kepada 6.7% untuk 2021.

Namun begitu, pengiraan belakang sampul surat kami menunjukkan bahawa dividen 2021 (campuran) KWSP adalah sekurang-kurangnya 6.2% hingga 6.6% — lebih daripada 6.05% (campuran, atau konvensional + syariah) dan 6.1% (konvensional) dividen yang diisytiharkan oleh KWSP, jika ia sememangnya mempunyai RM5.4 bilion lagi untuk diagihkan kepada ahli.

Ini kerana RM5.4 bilion itu akan mencerminkan pulangan 6.5% daripada kira-kira RM82.5 bilion yang The Edge dianggarkan telah dikeluarkan melalui pengeluaran berkaitan Covid-19 pada 2021. Itu adalah realistik memandangkan pulangan tahunan tiga tahun KWSP atas pelaburan (ROI) sebanyak 6.14% antara 2018 dan 2020.

Sama ada kadar dividen akhir ialah 6.2% atau 6.7% bergantung kepada berapa banyak KWSP perlu membayar setiap 1% dividen jika pertumbuhan aset di bawah pengurusannya tidak terganggu oleh pengeluaran berkaitan Covid-19 yang besar.

Menggunakan RM9.38 bilion yang KWSP perlukan untuk membayar setiap 1% dividen pada 2021, kadar dividen untuk RM62.12 bilion pendapatan boleh agih (RM56.72 bilion + RM5.4 bilion) akan mencapai 6.6%.

Menggunakan RM10 bilion yang sebelum ini dikira The Edge bahawa KWSP perlu membayar 1% daripada dividen pada 2021, sekiranya tidak ada pengeluaran besar berkaitan Covid-19, RM62.12 bilion itu akan menghasilkan dividen sebanyak 6.2%.

Memandangkan kedua-dua angka itu lebih daripada 6.1%, kami akan memberi menteri kewangan — yang mempunyai akses kepada lebih banyak data KWSP yang bukan dalam domain awam — faedah keraguan terhadap tuntutannya terhadap dividen 6.7%. Lagipun, dia berada dalam kedudukan untuk mendorong KWSP untuk memberikan prestasi pelaburan yang lebih baik daripada ROI 6.5%.

Bagaimana kita mencapai RM82.5 bilion

Menurut KWSP, tiga pengeluaran khas pertama berkaitan Covid-19 — i-Lestari, i-Sinar dan i-Citra — menyaksikan RM100.9 bilion dikeluarkan oleh 7.3 juta ahli KWSP antara April 2020 dan Februari 2022. Jumlah itu tidak simpanan dengan KWSP meningkat kepada RM110 bilion apabila termasuk RM9 bilion yang dikeluarkan kepada ahli kerana pengurangan kadar caruman berkanun pekerja. (Kerajaan membenarkan caruman berkanun dipotong daripada 11% kepada 7% dari April hingga Disember 2020, dan daripada 11% kepada 9% dari Januari 2021 hingga Jun 2022.)

Daripada RM110 bilion yang dikeluarkan daripada KWSP, kira-kira tiga perempat, atau kira-kira RM82.5 bilion, adalah dari 2021, menunjukkan pengiraan belakang sampul surat kami. Itu kerana pada 2020, RM14.55 bilion telah dikeluarkan daripada Akaun 2 i-Lestari oleh 5.1 juta ahli dan RM13.6 bilion tidak disimpan oleh 5.2 juta ahli daripada caruman yang dikurangkan, menurut nota yang dilampirkan dalam laporan tahunan 2020 KWSP.

Anggaran RM82.5 bilion daripada pengeluaran berkaitan Covid-19 membentuk sebahagian besar daripada anggaran RM130 bilion pengeluaran kasar pada 2021, yang menyebabkan KWSP menempah pengeluaran bersih pertamanya dalam 20 tahun sebanyak RM58.2 bilion, dengan caruman kasar dilaporkan pada hanya RM71.8 bilion pada 2021. Anggaran RM130 bilion ialah 2.2 kali pengeluaran kasar pada 2020 dan hampir tiga kali pengeluaran kasar (biasa) pada 2019.

Difahamkan, atas permintaan KWSP, Bank Negara Malaysia tidak lagi mengeluarkan pecahan bulanan caruman dan pengeluaran kasar KWSP di laman webnya — penunjuk berguna gaji sektor swasta — sejak Mei 2020. Secara kebetulan atau tidak, tempoh ini sepadan dengan permulaan pembayaran untuk pengeluaran pertama berkaitan Covid-19, skim Akaun 2 i-Lestari, mulai 1 Mei 2020.

Biarkan yang keempat menjadi yang terakhir

Yang pasti, hujah tentang berapa banyak pulangan yang boleh diperolehi oleh KWSP jika bukan kerana pengeluaran yang besar mungkin boleh dipertikaikan kerana hanya KWSP yang tahu berapa banyak penjualan pramatang yang perlu dilakukan untuk memenuhi pengeluaran tersebut. Malah ada yang berpendapat bahawa lembaga itu mendapat lebih daripada harga pasaran hari ini, setelah dijual sebelum Rusia menyerang Ukraine.

Walau bagaimanapun, yang lain mungkin mengatakan RM22 bilion yang dibawa balik KWSP dari luar negara boleh digunakan untuk mengambil lebihan jual belian mewah dan aset nilai di luar negara untuk menyampaikan keuntungan masa depan kepada ahli.

Pelaburan asing menyumbang 37% daripada jumlah aset pelaburan KWSP dan 56% daripada pulangan pelaburan kasar pada 2021, meningkat daripada 31.14% daripada jumlah aset dan 49.8% daripada pendapatan pelaburan kasar pada 2020.

KWSP juga berkata pendedahan pasaran domestiknya turun RM16 bilion tahun ke tahun pada 2021.

Jadi, apa yang pasti KWSP terpaksa membuat keputusan yang sukar berikutan komitmen pengeluaran yang terlalu besar walaupun jumlah asetnya masih meningkat kira-kira 1% tahun ke tahun kepada RM1.008 trilion pada akhir 2021, daripada aktiviti pelaburan.

Ketika mengumumkan dividen 6.1% yang meraih tajuk utama untuk 2021 dan pembayaran tertinggi sepanjang masa sebanyak RM56.7 bilion pada 2 Mac, Ketua Pegawai Eksekutif KWSP Datuk Seri Amir Hamzah Azizan berkata adalah penting untuk KWSP dibenarkan melaksanakan strateginya untuk menyampaikan atas mandatnya untuk membantu menyediakan jaminan persaraan untuk ahli dan mengurangkan kemiskinan hari tua dengan menawarkan pulangan terlaras inflasi yang terbaik.

“Ketika negara membina semula ekonomi dan lebih ramai orang telah kembali bekerja, KWSP percaya ini sepatutnya kemudahan terakhir yang dibenarkan di bawah inisiatif pengeluaran khas. KWSP ingin mengulangi kebimbangan mengenai kecukupan persaraan ahli dan berharap ini akan menjadi pelopor kepada pembinaan semula simpanan persaraan dan pembaharuan sistem keselamatan sosial negara,” kata KWSP dalam satu kenyataan 16 Mac berikutan pengumuman terbaru kemudahan untuk ahli yang masih terkesan dari segi kewangan akibat wabak tersebut.

“KWSP bertujuan untuk memastikan pencarum mempunyai pendapatan persaraan yang baik dan, oleh itu, kita tidak harus terus menceburkan diri ke dalam simpanan KWSP untuk menampung keperluan jangka pendek,” kata Lee Heng Guie, pengarah eksekutif Pusat Penyelidikan Sosio-Ekonomi ( SERC), sebuah badan pemikir bukan untung di bawah Dewan Perniagaan dan Industri Cina Bersekutu Malaysia (ACCIM).

"Walaupun pengecualian dibenarkan semasa pandemik Covid-19 yang belum pernah berlaku sebelum ini, ia tidak boleh berulang kerana ia menghabiskan simpanan isi rumah yang terdedah dari segi kewangan [yang sepatutnya mempunyai akses kepada cara bantuan lain]," tambah Lee.

Ahli KWSP yang mengambil maksimum yang dibenarkan di bawah setiap tiga skim terdahulu akan mengeluarkan RM71,000 lebih awal — RM6,000 di bawah i-Lestari, RM60,000 di bawah i-Sinar dan RM5,000 di bawah i-Citra. Itu tidak termasuk sebarang pengurangan dalam sumbangan berkanun.

Pengeluaran maksimum ialah RM21,000 untuk ahli yang mempunyai simpanan kurang daripada RM100,000 kerana di bawah i-Sinar, mereka hanya boleh mengeluarkan maksimum RM10,000.

RM21,000 itu akan meningkat kepada RM22,281 hari ini dan meningkat dua kali ganda kepada RM42,000 menjelang akhir 2034, dengan mengandaikan dividen 5% setiap tahun. Begitu juga, RM71,000 akan meningkat dua kali ganda kepada RM142,000 menjelang akhir 2034. Sebab itu Amir meminta ahli menangguhkan pengeluaran secepat mungkin supaya lebih banyak wang disimpan untuk hari tua mereka.

Keburukan

Pada Februari tahun lepas, Ketua Pegawai Eksekutif KWSP ketika itu Tunku Alizakri Alias ​​telah berkata sebelum pemergiannya bahawa simpanan ahli “menurun dengan ketara” — hampir 1.6 juta ahli KWSP aktif hampir mengosongkan Akaun 1 mereka (70% daripada jumlah simpanan, dan sebelum ini di luar had. sehingga umur 55 tahun) manakala tiga juta ahli telah menggunakan semua simpanan mereka dalam Akaun 2 (30%) mereka.

Semasa mengumumkan dividen pendapatan untuk 2021 pada 2 Mac, penggantinya Amir tidak menyatakan bilangan ahli KWSP yang telah mengosongkan akaun mereka tetapi menyatakan bahawa kira-kira 2.6 juta ahli mempunyai simpanan kurang daripada RM1,000 dengan KWSP, peningkatan 86% daripada 1.4 juta pada April 2020.

Di antara 15 juta ahli KWSP (aktif dan tidak aktif), hanya 2% mempunyai simpanan yang mencukupi (sekurang-kurangnya RM2,700 gaji sebulan selama 20 tahun) manakala 16% mempunyai minimum RM1,000 untuk dibelanjakan sebulan selama 20 tahun. — turun daripada 21% pada 2020, mengikut slaid yang ditunjukkan oleh lembaga semasa acara itu.

Separuh daripada ahli KWSP berumur 40 hingga 54 tahun mempunyai simpanan kurang daripada RM50,000 pada penghujung 2020 — sebelum diburukkan lagi dengan pengeluaran yang terlalu besar — ​​menunjukkan keperluan yang lebih mendesak untuk pembaharuan bagi membetulkan isu struktur yang mendalam yang mengelilingi rangka kerja perlindungan sosial negara untuk mengelakkan krisis persaraan yang semakin hampir.

Pakar-pakar, termasuk mereka di Bank Negara dan Bank Dunia, telah lama menggesa tindakan dasar untuk membuktikan masa depan sistem perlindungan sosial negara — termasuk memperkukuh keupayaan fiskal kerajaan — untuk meningkatkan kesejahteraan rakyat Malaysia yang semakin tua serta meningkatkan keupayaan mereka. untuk menahan kejutan kewangan.

“Simpanan yang tidak mencukupi adalah satu isu, tetapi masalah yang lebih mendalam [yang juga perlu ditangani] ialah gaji yang rendah … selepas empat skim pengeluaran dalam tempoh dua tahun, tidak banyak yang tinggal jika satu lagi kemelesetan global berlaku dalam beberapa tahun akan datang,” seorang ahli ekonomi berkata.

Sama ada ia meningkatkan populariti mereka yang menyokongnya atau tidak, pusingan terbaharu pengeluaran KWSP pastinya menimbulkan keperluan bagi kerajaan untuk meningkatkan ruang fiskalnya untuk menyediakan jaringan keselamatan sosial yang lebih luas seiring dengan usia Malaysia.

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Stay Connected

37FansLike
1FollowersFollow
31SubscribersSubscribe

Covid-19

Malaysia
15,327
Total active cases
Updated on December 5, 2023 7:17 pm

Latest Articles

Skip to toolbar