21.1 C
Malaysia
Sunday, October 1, 2023

Sindiket tawar lesen memandu dalam talian berjaya dikesan JPJ

KANGAR: Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ) Perlis mengesan sindiket mendapatkan lesen memandu secara mudah menerusi media sosial tanpa perlu menghadiri kelas belajar memandu dan ujian penilaian JPJ.

Kegiatan itu terbongkar susulan penahanan seorang pelajar institusi pengajian tinggi di negeri itu dalam sekatan jalan raya di Jalan Penjara di sini, Jumaat lalu.

Pengarah JPJ Perlis, Fatimah Mohamed Ali Piah, berkata sekatan jalan raya sekitar jam 12 tengah hari itu adalah operasi khas dilaksanakan oleh Unit Penguatkuasaan Bermotosikal (UPB).

“Dalam sekatan berkenaan, pelajar lelaki yang memandu kenderaan pelbagai guna (MPV) milik abangnya di laluan itu ditahan untuk pemeriksaan.

“Walaupun mengemukakan lesen memandunya, pemeriksaan JPJ mendapati tiada maklumat butiran dirinya dalam data sistem MySikap JPJ.

“Siasatan mendapati pelajar berusia awal 20-an itu mengakui mendapat lesen memandu itu di Melaka menerusi promosi iklan di laman sosial Facebook (FB) dengan harga RM600 bagi kelas B2 dan D tanpa perlu menghadiri kelas memandu di sekolah memandu dan ujian penilaian JPJ.

“Pelajar berkenaan mendakwa tidak mengetahui lesen memandu diperoleh adalah palsu kerana memperoleh secara dalam talian menggunakan pautan diberi sindiket dalam laman sosial itu,” katanya ketika ditemui di pejabatnya, hari ini.

Katanya, JPJ mengeluarkan saman mengikut Seksyen 108(5) Akta Pengangkutan Jalan (APJ) 1987 dan jika sabit kesalahan boleh didenda tidak kurang RM5,000 dan tidak lebih RM20,000 serta boleh dipenjara tidak kurang satu tahun sehingga lima tahun.

“Berdasarkan pemantauan dan siasatan awal, Fatimah berkata, sindiket itu menyasarkan pelajar atau remaja yang sudah mencapai usia untuk memiliki lesen memandu.

“Tawaran diberi termasuk menawarkan harga lebih rendah bagi mendapatkan lesen, berbanding menerusi pembelajaran di sekolah dan institut memandu.

“Malah, tawaran pembelian lesen palsu yang diiklankan dalam FB atau Instagram (IG) juga berlaku dalam tempoh singkat menerusi pautan URL yang diberi dan segala pendaftaran untuk lesen apa juga kelas kenderaan turut diwujudkan,” katanya.

Beliau berkata, sindiket itu turut mengubah nombor telefon bagi mengelak daripada dikesan.

Sumber : New Straits Times

Dapatkan berita-berita terkini dan viral di page kami. Jangan lupa untuk menekan butang Subscribe, follow dan like di page rasmi kami :
Like : Facebook
Follow : Twitter
Subscribe : Youtube

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Stay Connected

37FansLike
1FollowersFollow
31SubscribersSubscribe

Covid-19

Malaysia
11,212
Total active cases
Updated on September 26, 2023 9:33 pm

Latest Articles

Skip to toolbar