22.1 C
Malaysia
Wednesday, December 6, 2023

Sijil Digital MySejahtera Diiktiraf Secara Rasmi Oleh Kesatuan Eropah

Kesatuan Eropah (EU) kini secara rasmi mengiktiraf sijil digital yang dikeluarkan oleh aplikasi pengesanan kenalan nasional MySejahtera sebagai sebahagian daripada rangkaian amanah Sijil COVID Digitalnya. Ini telah diumumkan sebelum ini oleh duta EU ke Malaysia Michalis Rokas di Twitter, yang juga berkata bahawa keputusan itu dibuat mulai hari ini pada 4 April 2022.

Pengiktirafan MySejahtera oleh EU tiba tidak lama selepas peralihan Malaysia ke fasa endemik minggu lepas pada 1 April yang, pada masa yang sama, menyaksikan negara itu membuka sempadannya untuk pengembara tempatan dan asing. Selain itu, ini juga akan menjelaskan mengapa Apple kini mengiktiraf kod QR untuk sijil digital MySejahtera melalui aplikasi Apple Health dan Apple Wallet selepas kemas kini iOS 15.4 baru-baru ini.
"Malaysia akan dihubungkan dengan rangka kerja amanah Sijil COVID Digital EU yang ditubuhkan oleh Peraturan (EU) 2021/953," baca grafik yang dilampirkan pada tweet Rokas. Bagi yang belum tahu, EUR-Lex menyatakan bahawa peraturan yang disebutkan di atas adalah "rangka kerja untuk pengeluaran, pengesahan dan penerimaan sijil vaksinasi, ujian dan pemulihan COVID-19 yang boleh dikendalikan untuk memudahkan pergerakan bebas semasa pandemik Covid-19".
Dalam tweet yang sama, duta itu juga merujuk kepada keputusan itu sebagai "penggalak untuk perniagaan dan pelancongan." Sementara itu, menteri kesihatan Khairy Jamaluddin membalas kiriman itu dengan tweet "Menghubungkan semula Malaysia dan EU."

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Stay Connected

37FansLike
1FollowersFollow
31SubscribersSubscribe

Covid-19

Malaysia
15,327
Total active cases
Updated on December 6, 2023 12:26 am

Latest Articles

Skip to toolbar