22.1 C
Malaysia
Saturday, December 9, 2023

Serba Dinamik Tidak Sembunyikan Kemas Kini Penemuan Fakta FFU Dinamik

Serba Dinamik Holdings Bhd berkata ia tidak menyembunyikan kemas kini penemuan fakta (FFU) mengenai syarikat perkhidmatan minyak dan gas yang dikeluarkan oleh Ernst & Young Consulting Sdn Bhd (EYC).

Serba Dinamik berkata ia tidak boleh mengeluarkan FFU kerana EYC enggan menandatanganinya.

FFU kekal tidak ditandatangani dan syarikat itu telah diletakkan dalam keadaan tidak menentu susulan oleh artikel dari sebuah media kewangan pada 26 Mac, demikian mengikut jawapan bertulis tiga muka surat Serba Dinamik kepada artikel bertajuk “Apa yang Serba Dinamik tidak mahu anda tahu”.

“Kami ingin menyatakan bahawa artikel yang ditulis dan diterbitkan dalam media berkenaan bertarikh 26 Mac 2022 adalah tidak tepat, tidak lengkap dan menjejaskan Serba Dinamik,” kata syarikat itu dalam satu kenyataan.

Serba Dinamik menegaskan bahawa sebagai Pengarang FFU iaitu EYC harus menandatanganinya tetapi EYC tidak bersedia.

Syarikat itu menegaskan bahawa terhadap naratif bahawa ia cuba menyembunyikan FFU, maka soalan berikut harus dibangkitkan:

* mengapa Bursa Malaysia memaksa Serba Dinamik untuk mengumumkan FFU sedangkan ia tahu bahawa ia bukan dokumen yang sepatutnya disediakan di bawah surat perjanjian antara syarikat dan EYC?

* mengapa EYC enggan menandatangani perkara yang telah mereka tulis? dan

* mengapa Suruhanjaya Sekuriti (SC) mengenakan Serba Dinamik dan pengurusannya tetapi enggan mengemukakan dokumen?

Serba Dinamik, berkata ia ingin mengingatkan media kewangan itu bahawa EYC yang harus menjawab apa yang mereka tulis.

Apa yang media itu tidak tekankan ialah hakikat bahawa EYC enggan menandatangani FFU, EYC tidak akan menyediakan sebarang laporan interim, manakala SC dan Bursa tidak sepatutnya diberikan sebarang FFU, katanya.

Pengendali bursa saham itu telah mendapatkan penyelesaian undang-undang terhadap Serba Dinamik kerana tidak mematuhi arahannya dan mendedahkan FFU kepada umum selepas semakan bebas khas yang dilakukan oleh EYC.

Khidmat EYC telah diambil selepas bekas juruaudit Serba Dinamik KPMG menyerlahkan penyelewengan di syarikat itu, termasuk dilaporkan jumlah transaksi jualan RM2.32 bilion, baki belum terima dagangan RM652 juta dan baki bahan di tapak berjumlah RM569 juta.

Serba Dinamik sebelum ini menegaskan bahawa satu-satunya dokumen yang ditandatangani adalah pertuduhan yang dibawa oleh SC yang menyatakan ia telah membuat kenyataan palsu, hanya berkenaan dengan angka jualan yang disatukan.

Katanya, SC masih belum mengemukakan atau menyediakan dokumen yang membolehkan Serba Dinamik dan pengurusannya membela diri.

Pada masa ini, media kewangan berkenaan, katanya, melaporkan pelbagai dakwaan salah laku oleh Serba Dinamik secara fait accompli.

“Serba Dinamik menjangka SC akan meneruskan perbicaraan pertuduhan dengan cara yang cepat,” katanya.

Serba Dinamik berkata ia telah kalah di Mahkamah Tinggi dalam mendapatkan pengisytiharan bahawa Bursa telah bertindak melanggar keperluan penyenaraian. Syarikat itu juga kalah dalam bidaan untuk mendapatkan pengisytiharan EYC sebagai bukan juruaudit dan surat pertunangannya yang tidak sah.

“Bursa telah berjaya dalam permohonannya untuk mendapatkan perintah mahkamah untuk memaksa Serba mengumumkan FFU, yang sedang menunggu perbicaraan permohonan penangguhan di Mahkamah Rayuan. Serba telah merayu semua kes ia tidak berjaya di Mahkamah Tinggi,” kata syarikat itu.

Sumber : Berita Harian

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Stay Connected

37FansLike
1FollowersFollow
31SubscribersSubscribe

Covid-19

Malaysia
15,327
Total active cases
Updated on December 8, 2023 7:01 pm

Latest Articles

Skip to toolbar