22 C
Malaysia
Wednesday, December 6, 2023

Serahkan Diri Anda, Polis Memberitahu Individu Yang Masuk Secara Haram Masuk ke Malaysia Melalui Selat Tebrau

Lapan individu itu direkodkan memasuki Johor Bahru tanpa melalui kawalan pasport kemudahan Kastam, Imigresen dan Kuarantin (CIQ) Bangunan Sultan Ismail semalam.
Polis sedang memburu lapan individu, lima lelaki dan tiga wanita yang memasuki Johor Bahru secara haram dari Singapura semalam melalui laluan sementara di bawah Tambak Johor di tebing Selat Tebrau.
Menurut ketua polis Johor Baru Selatan Asisten Komisioner Raub Selamat, suspek memasuki negara ini secara haram dengan keluar dari Tambak Johor dan melalui pembukaan haram, tanpa melalui kawalan pasport kemudahan Kastam, Imigresen dan Kuarantin (CIQ) Bangunan Sultan Ismail. .

Rakaman video kejadian itu turut tular di media sosial.
Suspek dipercayai mahu mengelak beratur panjang setiap hari di fasiliti CIQ berikutan waktu sibuk.

Raub berkata, kes disiasat mengikut Seksyen 6 (3) Akta Imigresen 1969/63.

“Individu yang terlibat dengan kemasukan haram itu telah diminta hadir ke Ibu Pejabat Polis Daerah Johor Baru Selatan untuk direkodkan keterangan mereka,” Raub dipetik portal berita itu.

Mereka yang mempunyai maklumat berkaitan kejadian itu perlu menghubungi polis, tambahnya.

Dalam perkara berkaitan, Menteri Besar Johor Datuk Onn Hafiz Ghazi berkata pihak berkuasa telah mengambil beberapa langkah perlu bagi mengelak pelanggaran selanjutnya daripada berlaku.
Facebook Onn Hafiz
Beliau berkata polis telah menempatkan pengawal 24 jam di tempat kejadian, sambil menambah bahawa dawai berduri juga dipasang di sepanjang pembukaan Selat Tebrau di hujung Tambak.

Beliau juga berkata bahawa polis sedang mengesan individu yang terlibat dalam kejadian itu, sambil menambah bahawa dia juga telah menghubungi Kementerian Dalam Negeri untuk menyelesaikan isu di CIQ BSI.

Sumber : The Rakyat Post

Dapatkan berita-berita terkini dan viral di page kami. Jangan lupa untuk menekan butang Subscribe, follow dan like di page rasmi kami :
Like : Facebook
Follow : Twitter
Subscribe : Youtube

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Stay Connected

37FansLike
1FollowersFollow
31SubscribersSubscribe

Covid-19

Malaysia
15,327
Total active cases
Updated on December 5, 2023 5:16 pm

Latest Articles

Skip to toolbar