21.5 C
Malaysia
Tuesday, December 12, 2023

Selangor Meluluskan Jemaah Masjid Tanpa Penjarakan Fizikal

Pihak berkuasa agama di Selangor telah memberi lampu hijau untuk melaksanakan solat berjemaah di masjid dan surau tanpa penjarakan fizikal mulai 1 April, selaras dengan peralihan negara ke fasa endemik Covid-19.

Jabatan Kemajuan Islam Selangor (Jais) hari ini berkata ia tertakluk kepada syarat termasuk kemasukan hanya bagi mereka yang telah divaksin sepenuhnya.

Dalam satu kenyataan, ia berkata hanya individu yang telah divaksin sepenuhnya mengikut peraturan kementerian kesihatan akan dibenarkan memasuki masjid dan surau.

Bagi mereka yang berumur 18 tahun ke bawah pula, hanya mereka yang telah melengkapkan dua dos vaksin akan dibenarkan hadir.

Jemaah mesti membawa sejadah sendiri dan memakai topeng muka pada setiap masa.

Langkah menarik balik syarat penjarakan fizikal di masjid, surau dan rumah ibadat agama selain Islam diumumkan pada 8 Mac sebagai sebahagian daripada langkah negara ke arah fasa endemik yang akan bermula pada April.

Mengekalkan jarak selamat dari orang lain telah menjadi sebahagian daripada SOP sejak bermulanya pandemik Covid-19 di negara ini pada awal 2020.

Sumber : Malaysia Now

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Stay Connected

37FansLike
1FollowersFollow
31SubscribersSubscribe

Covid-19

Malaysia
15,327
Total active cases
Updated on December 11, 2023 7:43 pm

Latest Articles

Skip to toolbar