22 C
Malaysia
Wednesday, December 6, 2023

Saya bukan Papagomo, kata blogger yang menghadapi saman fitnah

Blogger Wan Muhammad Azri Wan Deris, yang menghadapi saman fitnah yang difailkan oleh bekas menteri kewangan Lim Guan Eng dan anaknya, Clint, telah menafikan bahawa dia adalah Papagomo.

Dalam soalan bertulis kepada peguam Lim, Wan Muhammad turut menafikan beliau mempunyai akaun Facebook di bawah nama Papa Azri.

Beliau juga menafikan memfitnah Lim dengan menyiarkan kenyataan dalam akaun Facebook pada 14 Mac 2020.

Jawapan kepada tiga soalan itu terkandung dalam soal siasat bertarikh 3 Mac seperti yang diperintahkan oleh hakim Mahkamah Tinggi Hayatul Akmal Abdul Aziz pada 15 Feb.

Soal siasat ialah soalan bertulis yang ditanya oleh satu pihak kepada saman, yang mana pihak yang satu lagi perlu memberikan jawapan bertulis di bawah sumpah.

Peguam K Simon Murali, yang mewakili keluarga Lim, berkata pengurusan kes diadakan dalam talian hari ini di hadapan timbalan pendaftar untuk mengemas kini mahkamah mengenai jawapan yang diberikan oleh defendan kepada soal siasat.

Beliau berkata satu lagi pengurusan kes akan diadakan pada 13 Dis.

Norfazilah Jaafar mewakili Wan Muhammad.

Keluarga Lim mendakwa Wan Muhammad menyebarkan tuduhan palsu bahawa Clint telah ditahan ketika cuba menyeludup wang tunai RM2 juta ke Singapura tanpa mengisytiharkan wang itu.

Insiden itu berpunca daripada laporan akhbar Cina pada Mac 2020. Akhbar itu kemudiannya menerbitkan penarikan balik dan permohonan maaf.

Keluarga Lim sebelum ini mengemukakan soalan bertulis kepada Wan Muhammad, yang mendakwa dia bukan Papagomo dalam pembelaannya. Bagaimanapun, dia mengelak terhadap tiga soalan pertama tetapi menjawab lima soalan berikut.

Ini menyebabkan Lim mendapat perintah mahkamah untuk memaksa Wan Muhammad menjawab tiga soalan itu dengan cara "ya" atau "tidak".

Murali berkata soalan itu dikemukakan kerana defendan bergantung kepada pembelaan justifikasi dan komen yang adil dalam menjawab saman itu.

Dalam dokumen mahkamah, Wan Muhammad menafikan pernyataan tuntutan plaintif yang merujuknya sebagai Papagomo dan penerbitan artikel berunsur fitnah itu dalam akaun Facebook.

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Stay Connected

37FansLike
1FollowersFollow
31SubscribersSubscribe

Covid-19

Malaysia
15,327
Total active cases
Updated on December 5, 2023 6:16 pm

Latest Articles

Skip to toolbar