21.1 C
Malaysia
Wednesday, June 7, 2023

Samsung Secara Rasmi Melancarkan Sokongan 5G Di Malaysia: Bermula Dengan Siri Galaxy S21

Samsung Secara Rasmi Melancarkan Sokongan 5G Di Malaysia: Bermula Dengan Siri Samsung hari ini mengumumkan bahawa syarikat itu melancarkan sokongan 5G ke dalam perantinya di Malaysia. Pada masa ini, keupayaan 5G tersedia untuk Galaxy S21, Galaxy S21+ dan Galaxy S21 Ultra dengan lebih banyak peranti untuk ditambahkan pada senarai yang bergerak ke hadapan.

Untuk mendapatkan sokongan 5G, semua pemilik peranti Siri Galaxy S21 perlu lakukan ialah memuat turun dan memasang kemas kini One UI 4.1 yang telah dilancarkan kepada mereka awal bulan ini. Sememangnya, peranti juga perlu mempunyai kad SIM 5G dan berada dalam kawasan liputan 5G.
Pada masa ini, hanya Yes telah menyediakan akses 5G kepada pengguna melalui dua pelan 5G yang dilancarkan oleh syarikat telekomunikasi itu pada pertengahan Disember tahun lalu. Sebaliknya, masih tiada kata-kata daripada TM mengenai pelancaran 5G untuk pelanggan unifi Mobile walaupun telah menandatangani kontrak dengan Digital Nasional Berhad (DNB) sementara kami menjangkakan Big Fours termasuk Celcom, Digi, Maxis dan U Mobile akan dihidupkan. rangkaian 5G mereka menjelang Jun tahun ini sebaik sahaja mereka menyelesaikan perjanjian pemilikan DNB dengan kerajaan.

Bercakap mengenai kad SIM 5G, saya menghadapi isu yang agak menarik semasa keluar pengalaman 5G kami dengan Samsung Malaysia di Dataran Putra di Putrajaya awal hari ini. Entah bagaimana, Galaxy S21 Ultra saya tersekat pada 4G+ walaupun telah dikemas kini sepenuhnya dengan One UI 4.1 dan menggunakan kad SIM Yes 5G yang baru saya aktifkan beberapa jam sebelum ketibaan kami di Putrajaya.
Saya telah cuba menghidupkan dan mematikan Mod Penerbangan tetapi ia tidak menyelesaikan masalah. Saya kemudian memutuskan untuk meletakkan kad SIM daripada Galaxy S21 Ultra yang dibawa oleh Samsung ke sesi itu ke dalam telefon saya yang kemudiannya membolehkannya menyambung ke rangkaian 5G di Dataran Putra.
Menukar kad SIM juga membantu saya mengesahkan bahawa tidak ada yang salah dengan Galaxy S21 Ultra peribadi saya. Saya kemudian mengeluarkan kad SIM Samsung dan memasukkan semula kad SIM Yes 5G saya sendiri ke dalam telefon saya dan yang mengejutkan saya, telefon saya kemudiannya dapat menyambung dengan serta-merta ke rangkaian 5G tidak seperti sebelum ini. Walaupun saya sentiasa mengesyorkan untuk menghubungi perkhidmatan pelanggan Yes jika anda menghadapi sebarang masalah dengan kad SIM syarikat telekomunikasi, namun ia adalah pertemuan yang agak menarik.

Bagi mereka yang belum melihat perbezaan prestasi yang boleh dibawa oleh 5G ke telefon anda, berikut ialah beberapa keputusan Ujian Kelajuan Ookla daripada ujian ringkas kami di Dataran Putra dengan kedua-dua Galaxy S21 Ultras berjalan pada rangkaian Yes:
Secara amnya, saya mencapai purata kelajuan muat turun 5G sebanyak 631Mbps di Dataran Putra bersama-sama 131.6Mbps untuk kelajuan muat naik. Sebagai perbandingan, kelajuan purata 4G yang saya dapat ialah 81.9Mbps dan 3.69Mbps untuk muat turun dan muat naik, masing-masing.

Sementara itu, Samsung telah menyatakan bahawa setiap peranti 5Gnya perlu melalui beberapa siri ujian lapangan yang ketat untuk memastikan ia serasi dengan rangkaian 5G Malaysia sebelum syarikat itu mengaktifkan fungsi 5G mereka. Malangnya, Samsung tidak mempunyai jadual penggunaan yang ditetapkan untuk peranti Samsung berkeupayaan 5G lain di pasaran kami pada masa ini.
Namun begitu, syarikat itu berkata bahawa ia komited untuk membawa lebih banyak peranti 5G ke Malaysia walaupun tumpuan semasanya adalah untuk membolehkan peranti sedia ada 5G yang dilakukan melalui kerjasama rapat dengan DNB dan syarikat telekomunikasi. Bagi rangkaian 5G DNB sendiri, ia kini meliputi bahagian tertentu di Kuala Lumpur, Cyberjaya, Putrajaya, Rawang, dan Johor Bharu sementara syarikat itu sedang berusaha untuk mengembangkan liputan kepada 37.9% daripada kawasan berpenduduk di Malaysia menjelang akhir 2022.

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Stay Connected

37FansLike
1FollowersFollow
31SubscribersSubscribe

Covid-19

Malaysia
17,316
Total active cases
Updated on June 6, 2023 10:31 pm

Latest Articles

Skip to toolbar