30 C
Malaysia
Saturday, February 24, 2024

Rolls-Royce Spectre Jalani Ujian Bulatan Artik

Menunggang pada roda 23 inci, coupe elektrik itu diperlakukan dengan kasar pada -40 darjah.
Sama seperti Siri 7 dan rakan sejawatannya i7 elektrik telah diuji di Sweden, jenama ultra-mewah Rolls-Royce turut mengambil Spectre. Kemudahan Kumpulan BMW yang terletak di Arjeplog hanya 55 kilometer (34 batu) dari Bulatan Artik adalah tempat prototaip EV telah tertakluk kepada pelbagai penilaian dalam keadaan yang teruk. Suhu turun sehingga -40 darjah Celsius / Fahrenheit dan kenderaan ujian dipandu pada permukaan kasar.

Rolls-Royce coupe pertama yang menunggang pada roda 23-inci besar sejak 1926 bukanlah pengganti Wraith, sebaliknya merupakan pengganti rohani Phantom Coupe. Bersama dengan mengeluarkan imejan yang menakjubkan, jenama Goodwood juga berkongsi beberapa berita gembira. Sebagai contoh, bateri mempunyai berat 700 kilogram (1,543 paun) dan berfungsi untuk dua tujuan.

Selain daripada membekalkan jus yang diperlukan kepada motor elektrik, bateri adalah komponen usaha Rolls-Royce untuk memastikan bisikan kabin senyap. Malah, ia secara teknikal berfungsi sebagai bahan mematikan bunyi untuk membatalkan bunyi luaran dan jalan raya. Sama seperti Ghost, Phantom dan Cullinan, Spectre akan menggunakan platform Architecture of Luxury, berasingan daripada model BMW yang digunakan.

Memandangkan ujian di Arjeplog telah selesai, Rolls-Royce menyebut Spectre telah menyelesaikan satu perempat daripada program ujian, yang akan berjumlah 2.5 juta kilometer (1.55 juta batu). RR pertama yang kehilangan enjin pembakaran akan keluar menjelang akhir 2023.

Pada penghujung dekad, jenama British akan menggugurkan ICE sama sekali dan hanya menjual EV. Mini akan mengikutinya pada awal tahun 2030-an, dengan BMW dan pendatang baru Alpina untuk kekal pada enjin petrol lebih lama.

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Stay Connected

37FansLike
1FollowersFollow
31SubscribersSubscribe

Covid-19

Malaysia
15,648
Total active cases
Updated on January 24, 2024 5:56 pm

Latest Articles

Skip to toolbar