22 C
Malaysia
Wednesday, December 6, 2023

Rafizi Ramli: Populariti dalam talian Najib ‘dikoreografikan’, kekurangan naratif balas daripada Pembangkang

KUALA LUMPUR, 27 Mac — Bekas ahli parlimen PKR Rafizi Ramli mendakwa populariti Datuk Seri Najib Razak di media sosial hanyalah aksi terperinci yang dilakukan oleh pasukannya.

Bekas Ahli Parlimen Pandan itu berkata orang ramai masih mempunyai persepsi negatif terhadap Najib tanpa mengira reputasi dalam taliannya.

“Apabila anda bertanya kepada pengundi atau responden,’ adakah anda berfikiran negatif terhadap watak ini atau adakah anda berfikiran positif terhadap watak ini?’ Najib terus mempunyai pandangan yang paling negatif daripada orang ramai berbanding ahli politik lain.

"Setakat ini tiada apa-apa yang menunjukkan bahawa dia benar-benar popular. Tetapi saya fikir dia benar-benar koreografi segala-galanya. Ini bermakna apabila dia melawat tempat tertentu, dia memastikan bahawa dia membawa orang, dia memastikan orang beratur, dan kemudian dia mempunyai ramai orang di pasukan media sosialnya yang pada dasarnya membalas (atau mengulas pada siarannya).

“Bukan dirinya sahaja (yang melakukan semua aksi itu), itu cukup jelas dan saya fikir dia mempunyai banyak wang untuk melakukannya,” katanya kepada pemberita selepas melancarkan kempen “Ayuh Malaysia” yang memfokuskan kepada isu sara hidup.
Najib telah disabitkan kesalahan dan dijatuhkan hukuman penjara 12 tahun kerana menyalahgunakan RM42 juta daripada SRC International Sdn Bhd, bekas anak syarikat dana pelaburan berdaulat yang penuh hutang 1MDB, tetapi bebas untuk bergerak kerana rayuannya sedang menunggu di Mahkamah Persekutuan.

Bekas perdana menteri itu juga dibicarakan atas beberapa pertuduhan lain berkaitan 1MDB.

Rafizi juga berkata bahawa "populariti" Najib adalah hasil daripada kekurangan naratif balas daripada blok pembangkang untuk mengatasi kempen "Bossku" yang terakhir.

Beliau kemudian menegaskan Pakatan Harapan (PH) kini berada di belakang Barisan Nasional (BN) dan Perikatan Nasional (PN) dari segi meraih sokongan pengundi dalam platform dalam talian.

Beliau berkata PH perlu meningkatkan permainan mereka dalam perang persepsi politik digital kerana majoriti rakyat kebanyakannya dimaklumkan melalui media sosial.

“Itulah sebabnya 10 tahun lalu, kami adalah pemenang dan pelopor perang persepsi digital walaupun sebelum pilihan raya umum sebelum ini.

“Jika kami disiarkan secara langsung di Facebook, kami boleh mencapai sehingga 50,000 tontonan, malah tontonan strim langsung saya sendiri boleh mencecah satu juta dalam seminggu. Tetapi sejak dua atau tiga tahun lepas, kami bukan sahaja kalah tetapi dipukul (pihak lawan),” tambahnya.
Semalam, Rafizi melancarkan kempen ‘Ayuh Malaysia’ untuk menarik sokongan pengundi atas pagar ketika negara bersiap sedia menghadapi Pilihan Raya Umum Ke-15 (PRU-15).

Beliau berkata, keputusan melancarkan kempen itu diambil selepas mengambil kira keputusan pilihan raya negeri Johor dan pandangan pelbagai parti dalam PKR.

Sumber : The Malay Mail

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Stay Connected

37FansLike
1FollowersFollow
31SubscribersSubscribe

Covid-19

Malaysia
15,327
Total active cases
Updated on December 5, 2023 6:16 pm

Latest Articles

Skip to toolbar