21.5 C
Malaysia
Tuesday, December 12, 2023

PRU15 ‘peluang terakhir’ untuk menghapuskan rasuah

Pilihan raya umum akan datang akan menjadi peluang terakhir bagi rakyat Malaysia untuk "menetapkan semula" negara untuk kebaikan dan menghapuskan rasuah dan gejala sosial lain di negara ini, menurut kumpulan veteran.

Pesara tentera brigedier-jeneral Mohamed Arshad Raji, yang mengetuai persatuan Patriot, berkata bahawa negara memerlukan penetapan semula kerana terdapat "banyak penyakit yang semakin meningkat yang melanda negara."

“Rasuah telah (menjadi) berakar umbi dalam kalangan kita sehingga tidak mungkin ahli politik lama yang sama dan muslihat politik mereka dapat menebus kita,” katanya.

Ahli politik yang ingin meletakkan diri mereka sebagai juara rakyat; harus mengisytiharkan kekayaan mereka, katanya. "Hari-hari telah berakhir untuk rakyat yang menipu," tambahnya.
“Autoritarianisme telah menjalar, sehinggakan orang ramai hari ini hidup dalam ketakutan untuk diseret kerana ketidaktepatan politik. Malah menjadi pemberi maklumat kelihatan seperti mimpi ngeri hari ini.

“Kami sudah cukup bercakap dan berjanji; kami mempunyai lebih daripada cukup bukti kegagalan dan salah urus,” katanya. "Jika kita tidak menghentikan semua amalan tidak demokratik, tidak adil dan mencuri ini pada PRU15, kita akan ditakdirkan untuk masa yang lama akan datang."

Beliau berkata nepotisme dan kronisme berleluasa dalam kerajaan, perkhidmatan awam, malah di kalangan syarikat yang bersekutu dengan politik.

Beliau berkata pilihan raya umum akan datang akan menjadi "panggilan terakhir dan peluang terakhir" untuk membawa negara kembali ke landasan yang betul, dan menggesa pemimpin masyarakat sivil, badan profesional dan pemimpin agama untuk menjalankan "khidmat negara" dengan menyahut seruan itu.

Sumber : Free Malaysia Today

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Stay Connected

37FansLike
1FollowersFollow
31SubscribersSubscribe

Covid-19

Malaysia
15,327
Total active cases
Updated on December 11, 2023 6:33 pm

Latest Articles

Skip to toolbar