22 C
Malaysia
Wednesday, December 6, 2023

Pil Rawatan COVID-19 Paxlovid Tiba Di Malaysia

Kementerian Kesihatan Malaysia sebelum ini mengumumkan bahawa ia akan membeli ubat antivirus COVID-19 Paxlovid daripada Pfizer. Ketua Pengarah Kesihatan Dr Noor Hisham Abdullah telah mengumumkan bahawa penghantaran pertama ubat itu telah tiba. Di Twitter, Noor Hisham berkata bahawa 48000 stok ubat antiviral itu telah tiba di Pharmaniaga Logistics Sdn Bhd.

Meneruskan siri tweet, Dr. Noor Hisham menjelaskan bahawa Paxlovid disyorkan sebagai rawatan untuk paten COVID-19 berumur 18 tahun dan ke atas yang berisiko tinggi mengalami gejala teruk tetapi tidak memerlukan terapi oksigen. Ia perlu diberikan serta-merta selepas diuji positif untuk virus dan dalam tempoh lima hari gejala muncul untuk keberkesanan optimum.
Rawatan itu sendiri melibatkan pengambilan tiga pil secara lisan - satu pil ritonavir putih dan dua pil normatrelvir merah jambu - pada satu masa. Ini perlu dilakukan dua kali sehari selama lima hari. Ini bermakna sejumlah 30 pil menjelang akhir kursus lima hari. Dia menekankan bahawa ia bukan pengganti untuk mendapatkan vaksin terhadap virus itu. Kesan sampingan menggunakan Paxlovid termasuk sakit otot, muntah, cirit-birit, tekanan darah tinggi dan perubahan deria rasa.

Bulan lalu, Menteri Kesihatan Khairy Jamaluddin berkata bahawa kerajaan akan menerima 110000 kursus ubat Paxlovid. Kementerian juga sedang mengkaji untuk mendapatkan rawatan daripada Merck dan AstraZeneca.

Sumber: Noor Hisham Abdullah via Twitter

Jangan lupa untuk menekan butang follow dan like di page rasmi kami di Facebook dan Twitter

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Stay Connected

37FansLike
1FollowersFollow
31SubscribersSubscribe

Covid-19

Malaysia
15,327
Total active cases
Updated on December 5, 2023 7:17 pm

Latest Articles

Skip to toolbar