27.6 C
Malaysia
Monday, December 11, 2023

PICKids Memanjangkan Vaksin COVID-19 Percuma Hingga 31 Mei

Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) mengumumkan lanjutan Program Imunisasi Kanak-Kanak Covid-19 Kebangsaan (PICKids) hingga akhir Mei. Sebelum ini, kementerian telah menetapkan 15 Mei sebagai tarikh akhir untuk ibu bapa mendapatkan suntikan untuk anak-anak mereka bagi mengelakkan pembaziran, kerana hanya peratusan kecil daripada populasi bawah 12 tahun telah menerima dos pertama mereka.

Keputusan itu dibuat selepas jawatankuasa Pasukan Petugas Imunisasi Kanak-kanak COVID-19 (CITF-C) mahu mengambil kira pusat vaksinasi ditutup semasa sambutan Hari Raya dan cuti umum baru-baru ini. Bagaimanapun, walaupun tarikh akhir untuk menerima vaksin telah dilanjutkan kepada 31 Mei, jawatankuasa CITF-C masih menguatkuasakan 8 Mei sebagai tarikh terakhir untuk mendaftar dan menempah temujanji untuk suntikan itu.
Maksud asasnya ialah anda masih boleh mendaftarkan anak anda untuk suntikan vaksin melalui MySejahtera tetapi anda tidak akan dapat menempah sesi vaksinasi. Sebaliknya, anda perlu membuat lawatan masuk ke Klinik Kesihatan sebelum 31 Mei.
Selain itu, ibu bapa yang menempah temujanji selepas 31 Mei akan dibatalkan secara automatik tetapi mereka masih dibenarkan membawa anak-anak mereka ke mana-mana Klinik Kesihatan sehingga akhir bulan.
Sudah tentu, kanak-kanak yang belum mencapai umur lima tahun pada tarikh akhir masih layak mendapat vaksin COVID-19 dan mempunyai masa sehingga 14 Januari 2023 untuk didaftarkan. Mereka yang terpaksa terlepas temu janji kerana jangkitan COVID-19 juga akan dibenarkan masuk untuk mendapatkan vaksin di mana-mana Klinik Kesihatan dalam tempoh enam minggu selepas pemulihan atau selewat-lewatnya pada 30 Ogos 2022.

Apabila tarikh akhir telah berlalu, ibu bapa yang ingin menyuntik anak mereka pada masa hadapan perlu membawa mereka ke kemudahan kesihatan swasta dan membayar vaksin. Sehingga 11 Mei, hanya 44.5% kanak-kanak telah menerima dos pertama mereka, peningkatan kecil daripada 38.6% bulan lepas walaupun tarikh akhir diumumkan.

Sumber: KKM / COVIDNOW

Jangan lupa untuk menekan butang follow dan like di page rasmi kami di Facebook dan Twitter

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Stay Connected

37FansLike
1FollowersFollow
31SubscribersSubscribe

Covid-19

Malaysia
15,327
Total active cases
Updated on December 11, 2023 5:32 am

Latest Articles

Skip to toolbar