22.8 C
Malaysia
Monday, June 5, 2023

Percubaan Penipuan Kemalangan Trafik Di Klang Menyerlahkan Kepentingan Dashcam

Dalam dekad sebelumnya, penipuan kemalangan jalan raya adalah sesuatu yang biasa kita lihat dalam berita. Ini melibatkan orang yang sengaja terlibat dalam kemalangan jalan raya untuk membuat tuntutan insurans palsu atau memeras ugut mangsa. Baru-baru ini, satu kejadian penipuan ini telah ditangkap pada kamera, atau lebih khusus, kamera pemuka.

Rakaman itu dikongsikan kepada kumpulan Facebook Smartklang.news. Ia menunjukkan seorang lelaki melancarkan dirinya ke cermin depan kereta, sejurus selepas kereta itu membelok di satu simpang. Beberapa orang muncul seketika kemudian, dua daripadanya kelihatan membantu lelaki itu, dan seorang lagi mengeluarkan telefonnya, mungkin untuk merakam kejadian itu.

Menurut catatan Facebook, apabila pemandu dalam kejadian itu berkata untuk menunggu polis tiba kerana dia mempunyai kamera pemuka, semua orang bersurai. Mungkin ini bermaksud "mangsa" dan juga "saksi". Pos itu seterusnya mengatakan bahawa polis di kawasan itu telah menerima laporan kes yang sama. Mengenai di mana kejadian ini berlaku, jawatan itu mendakwa bahawa ia adalah selepas jambatan ketiga menuju ke Kapar.
Penipuan seperti ini kebanyakannya, walaupun bukan semata-mata, perkara di China. Dirujuk sebagai Pengci, nama itu berasal daripada penipuan lama di mana peniaga barang antik dengan sengaja meletakkan produk tiruan atau rosak di mana ia boleh dilanggar dan dipecahkan, supaya mereka boleh menuntut pampasan daripada mangsa. Ini, dan kemunculan semula kes "basikal lajak" di Johor, adalah contoh mengapa mendapatkan kamera pemuka untuk kereta anda adalah penting.

Sumber : Smartklang.news

Jangan lupa untuk menekan butang follow dan like di page rasmi kami di Facebook dan Twitter

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Stay Connected

37FansLike
1FollowersFollow
31SubscribersSubscribe

Covid-19

Malaysia
18,510
Total active cases
Updated on June 5, 2023 12:06 am

Latest Articles

Skip to toolbar