22 C
Malaysia
Wednesday, December 6, 2023

Peraturan e-skuter tidak lama lagi, lesen memandu mungkin diperlukan

PETALING JAYA: Peraturan baharu mengenai “kenderaan mobiliti mikro” akan diumumkan oleh kerajaan tidak lama lagi, yang mungkin termasuk memerlukan lesen memandu untuk e-skuter yang mampu bergerak lebih laju daripada 50km/j.

Senarai komprehensif mengenai jenis kenderaan yang dianggap sebagai "kenderaan mobiliti mikro" akan dikeluarkan, kata menteri pengangkutan Wee Ka Siong dalam temu bual media.

Dia berkata kini menjadi "trend" untuk sesetengah basikal elektrik lebih laju daripada motosikal, China Press melaporkan, dan ia boleh menyebabkan kemalangan jika penunggangnya pergi terlalu laju dan hilang kawalan, sesuatu yang dia mahu elakkan.

Wee berkata Akta Pengangkutan Jalan telah dipinda untuk meliputi "kenderaan mobiliti mikro", dan kementeriannya tidak lama lagi akan mendedahkan peraturan yang dicadangkan yang komprehensif untuk penggunaan kenderaan tersebut.

Peraturan itu termasuk jenis kenderaan yang dibenarkan di jalan awam dan syarat apa penunggang memerlukan lesen memandu.

Wee menambah bahawa tindakan boleh diambil di bawah Akta Pengangkutan Darat bagi mana-mana kenderaan yang dianggap tidak sesuai untuk digunakan di lebuh raya.

Beliau berkata basikal yang diubah suai (basikal lajak) adalah menyalahi undang-undang, memberi amaran bahawa polis boleh menguatkuasakan undang-undang terhadap mereka yang didapati menunggang basikal ini di lebuh raya.

“Undang-undang di tangan polis. Saya telah mencadangkan kepada pihak berkuasa untuk mengukuhkan undang-undang kerana, pada masa ini, kerajaan telah menghalalkan kawalan ‘basikal lajak’.”

Sumber : Free Malaysia Today

Jangan lupa untuk menekan butang follow dan like di page rasmi kami di Facebook dan Twitter

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Stay Connected

37FansLike
1FollowersFollow
31SubscribersSubscribe

Covid-19

Malaysia
15,327
Total active cases
Updated on December 5, 2023 5:16 pm

Latest Articles

Skip to toolbar