22.3 C
Malaysia
Friday, December 8, 2023

Penyanyi Zamani Slam merancang untuk menjalani pembedahan kerana skoliosis semakin teruk

KUALA LUMPUR, 9 Jun — Penyanyi Zamani kini sedang berbincang dengan doktornya untuk menjalani pembedahan bagi merawat penyakit skoliosisnya.

Ini selepas vokalis Slam itu menggemparkan orang ramai selepas beberapa kali membuat penampilan umum dengan postur bongkok.

Lelaki berusia 51 tahun itu mengaku kepada Gempak bahawa keadaannya semakin teruk dan dia takut ia akan menjadi lebih teruk jika tidak dirawat.
Dia menambah bahawa dia tidak lagi boleh berdiri tegak dan dia perlu menjalani pembedahan yang melibatkan memasukkan batang keluli ke dalam dirinya untuk menyokong tulang belakangnya.

'Saya agak takut kerana perut kanan saya semakin menipis. Hampir tiada apa-apa di sana dan saya takut. Masa ni memang pedih sebab sakit dah sampai ke tulang rusuk.

'Saya juga menghadapi masalah berjalan dan bekerja. Buat masa ini, saya hanya makan ubat tahan sakit kerana belum ada ubat khusus untuk scoliosis.'

Zamani mengakui hanya menyedari betapa teruknya keadaannya selepas menonton video dia membuat persembahan yang tular dalam talian.

'Saya tidak marah apabila orang berkongsi video itu, cuma agak ditarik balik apabila orang mula berkongsi tentang keadaan saya. Tetapi apabila saya melihat kembali video, barulah saya menyedari betapa buruknya ia dilihat dari sisi.

“Sebelum ini saya sudah biasa melihat bahagian hadapan saya melalui cermin tetapi apabila saya melihat penampilan saya dari sisi, saya sedih sebenarnya,” katanya.
Penyanyi Aduh itu menambah bahawa dia mula mengetahui tentang scoliosisnya pada 2015 dan dia telah menanganinya selama 20 tahun sekarang.

Zamani memilih rawatan tradisional sebelum ini, tetapi telah memutuskan untuk menjalani pembedahan kerana kaedah tradisional tidak membuahkan hasil yang positif.

Tambahnya, walaupun mempunyai wang untuk membayar pembedahan, penyanyi itu akan mempertimbangkan konsert mengumpul dana bagi menanggung kos pembedahan scoliosisnya.

'Dari segi kewangan, saya masih mempunyai simpanan dan katakan jika simpanan saya tidak mencukupi, saya dan pasukan pengurusan saya bersedia untuk membuat konsert untuk mengumpul dana.

'Buat masa ini, saya mempunyai komitmen untuk melakukan beberapa persembahan, tetapi walaupun dengan keadaan saya yang kini semua peminat saya tahu, saya akan cuba memberikan yang terbaik," katanya.

Zamani melahirkan rasa terima kasih kepada semua yang menyokongnya dengan mesej positif dan berharap orang ramai dapat mendoakan kesembuhannya.

'Saya hanya ingin mengucapkan terima kasih kepada semua peminat saya yang telah mendoakan kesihatan saya. Apa pun yang berlaku selepas pembedahan, saya harap orang ramai dapat menerimanya dan mendoakan saya.

'Isteri saya telah menjaga saya dan saya bersyukur kepada Allah kerana mengurniakan saya seorang isteri yang sangat baik. Sejak saya masih sihat hingga sekarang, dia tidak pernah berhenti mengambil berat tentang saya.

'Dia memahami saya dengan baik dan saya harap jika sesuatu berlaku, saya telah menyediakan segala-galanya untuknya," kata Zamani.

Sumber : The Malay Mail / Zamani Slam Official

Dapatkan berita-berita terkini dan viral di page kami. Jangan lupa untuk menekan butang Subscribe, follow dan like di page rasmi kami :
Like : Facebook
Follow : Twitter
Subscribe : Youtube

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Stay Connected

37FansLike
1FollowersFollow
31SubscribersSubscribe

Covid-19

Malaysia
15,327
Total active cases
Updated on December 8, 2023 2:56 pm

Latest Articles

Skip to toolbar