22 C
Malaysia
Wednesday, December 6, 2023

Pensyarah wajar ‘marahi’ pelajar, kata anak Zahid

Anak perempuan Presiden Umno Ahmad Zahid Hamidi Nurul Hidayah mempertahankan tindakan pensyarah Universiti Teknologi Mara (UiTM) Roshana Takim memarahi pelajar yang tidak mempunyai komputer.

Menerusi Instagram, anak perempuan bekas timbalan perdana menteri itu juga berkata pelajar tidak sepatutnya memuat naik rakaman sesi dalam talian di media sosial sejak awal lagi.

Hidayah kesal dengan sikap pelajar masa kini yang menyebar ke media sosial untuk berkongsi klip mereka dimarahi oleh pensyarah mereka.

“Mereka sepatutnya mengatasi kesedihan dan kekecewaan mereka dan menggunakan pengalaman itu untuk memotivasikan diri mereka untuk melakukan yang lebih baik.

“Kalau awak marah bos, adakah awak akan bawa ke media sosial juga? Adakah anda fikir majikan akan mengambil pekerja seperti itu? Setiap perkara kecil dimuat naik di media sosial hari ini,” tulisnya.

Mempertahankan pensyarah itu, Hidayah merasakan Roshana tidak menghina kumpulan B40 sebaliknya hanya menggunakan nada kasar kerana kecewa dengan sikap pelajar berkenaan.

“Pada pendapat saya, profesor marah kerana pelajar itu tidak mempunyai komputer walaupun dia sudah berada di semester lima. Ya, orang sedang berjuang tetapi sebagai seorang pelajar, dia harus bertanggungjawab juga.

“Saya juga ada pensyarah yang saya tidak suka tetapi saya tidak memalukan mereka di khalayak ramai. Sebagai pensyarah, sudah tentu dia terpaksa memarahi pelajar yang dirasakan tidak serius dalam pelajaran,” katanya.

Hidayah berkata, ramai kanak-kanak B40 yang sangat berjaya dan menunjukkan motivasi untuk mencapai impian mereka.

“Ramai pelajar yang kehilangan ibu bapa pada usia muda juga belajar bersungguh-sungguh dan berjaya. Dan ada juga yang bekerja sambilan sehingga mampu membeli komputer riba.

“Terdapat juga NGO, agensi kerajaan dan wakil rakyat antara lain membantu membeli komputer bagi mereka yang tidak berkemampuan,” katanya.

Awal hari ini, netizen mengecam tindakan pensyarah itu selepas video dia menegur pelajar itu kerana tidak mempunyai komputer semasa kuliah dalam talian menjadi viral.

Katanya, dia tidak suka mengajar pelajar kategori B40 kerana mereka nampaknya tidak menunjukkan minat dalam pelajaran.

"Jika anda mempunyai seorang kakak dan dia mempunyai gelang emas, beritahu dia untuk menjualnya dan membelikan anda komputer. Anda tidak boleh belajar dengan betul apabila anda tidak mempunyai komputer,” pensyarah itu memberitahunya, sambil menambah hanya kos RM800 untuk mendapatkan komputer.

Dia sebelum ini menjawab soalannya mengenai keluarganya, menjawab bahawa bapanya menganggur dan ibunya telah meninggal dunia.

Sumber : Free Malaysia Today

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Stay Connected

37FansLike
1FollowersFollow
31SubscribersSubscribe

Covid-19

Malaysia
15,327
Total active cases
Updated on December 5, 2023 5:16 pm

Latest Articles

Skip to toolbar