21.1 C
Malaysia
Sunday, October 1, 2023

Peniaga petrol menyalahkan kesesakan lalu lintas selepas Raya kerana kelewatan kapal tangki sampai ke stesen servis, kata kekurangan bahan api berkemungkinan berlarutan sehingga esok

KUALA LUMPUR, 7 Mei — Persatuan Peniaga Petrol Malaysia (PDAM) hari ini berusaha menjelaskan kekurangan bahan api di stesen-stesen servis di seluruh semenanjung apabila rakyat Malaysia membuat aduan di media sosial mengenai terkandas dalam perjalanan pulang selepas cuti Raya yang panjang.

Presiden PDAM Datuk Khairul Anwar Abdul Aziz memberitahu The Malaysian Insight bahawa kekurangan itu disebabkan oleh lonjakan permintaan yang tidak dijangka, ditambah pula dengan kesesakan besar di lebuh raya yang menyebabkan lori tangki minyak lambat sampai ke stesen servis.
Beliau menambah bahawa lori tangki bahan api juga terpaksa mencatu bekalan mereka di setiap tempat "kerana banyak stesen minyak menghadapi kekurangan".

“Jualan terlalu tinggi dan jem terlalu banyak.

“[Untuk] kapal tangki untuk sampai ke stesen, mereka akan mengalami kelewatan untuk datang dan pergi [dari stesen ke stesen],” katanya dipetik.

Menurut Khairul, bukan sahaja stesen servis di lebuh raya tetapi juga di sepanjang jalan utama, seperti yang menuju ke pantai timur semenanjung, kehabisan petrol.

“Raya kali ini lain daripada yang lain, ia adalah satu kejutan. Jualan telah gila. Biasanya ia naik 20 peratus daripada hari biasa, kali ini naik 40 peratus,” katanya dipetik berkata.

Beliau memberitahu portal berita itu bahawa kekurangan bahan api itu dijangka berterusan sehingga esok dan akan kembali normal apabila pengembara jalan raya sampai ke destinasi mereka.

Semalam, agensi berita nasional Bernama melaporkan trafik besar-besaran dari utara dan timur semenanjung menghala ke Lembah Klang, ketika rakyat Malaysia dalam perjalanan pulang ke bandar itu selepas sambutan Hari Raya Aidilfitri.

Di Twitter, rakyat Malaysia berkongsi pengalaman mereka mengalami kesukaran mengisi minyak kenderaan selepas sambutan Hari Raya berikutan stesen servis kehabisan petrol terutama petrol RON 95 yang lebih murah berharga RM2.05 seliter.

Beberapa stesen dilaporkan hanya mempunyai petrol RON97 yang lebih mahal berharga RM3.94 seliter.

Pengguna Twitter menyatakan bahawa stesen servis yang paling terjejas nampaknya berada di negeri pantai timur semenanjung Kelantan dan Terengganu, sambil menambah bahawa bekalan air juga kekurangan di sana.

Tetapi yang lain menulis tweet bahawa negeri lain menghadapi kekurangan bahan api yang sama, menyenaraikan bahagian Perak, Kedah dan Perlis.

Beberapa pengguna Twitter juga mengaitkan bahawa beberapa stesen servis telah membuat catuan jumlah petrol yang boleh mereka beli.

Seorang pengembara Kelantan dari Krai ke Gua Musang berkata had RM20 manakala seorang lagi berkata RM30.

Sumber : Malay Mail

Jangan lupa untuk menekan butang follow dan like di page rasmi kami di Facebook dan Twitter

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Stay Connected

37FansLike
1FollowersFollow
31SubscribersSubscribe

Covid-19

Malaysia
11,212
Total active cases
Updated on September 26, 2023 9:33 pm

Latest Articles

Skip to toolbar