21.8 C
Malaysia
Sunday, June 11, 2023

Pengawal keselamatan menjerit kepada semua orang, bukan hanya wartawan, kata pesuruhjaya Suhakam

PETALING JAYA: Media mahupun orang ramai tidak harus dihalang daripada bercakap benar, kata aktivis hak asasi manusia Jerald Joseph.

Pesuruhjaya Suruhanjaya Hak Asasi Manusia Malaysia (Suhakam) berada di Pusat Transformasi Bandar (UTC) Pudu di Kuala Lumpur dan menyaksikan kejadian membabitkan dua wartawan itu dan seorang pegawai keselamatan.
Joseph juga berkata orang ramai turut dijerit dan diberi amaran supaya tidak mengambil sebarang video.

“Ada seorang pengawal (keselamatan) persendirian berjalan, menjerit dan menjerit, cuba memarahi orang ramai untuk masuk ke dalam barisan di mana tiada sistem yang jelas untuk beratur dari awal.

“Dia memberi amaran kepada orang ramai supaya tidak mengambil sebarang video atau dia akan menghubungi polis.

“Orang ramai harus dibenarkan menggunakan telefon bimbit mereka, wartawan mesti dibenarkan bergerak bebas di ruang awam untuk melakukan kerja mereka.

"Ketakutan untuk memaklumkan orang ramai cuba menyembunyikan sistem yang tidak kemas dalam menguruskan orang ramai untuk perkhidmatan," kata Joseph.

Terdahulu pada hari Sabtu, dua wartawan dari portal berita berkata mereka diganggu oleh seorang pengawal keselamatan semasa melaporkan cerita tentang beratur panjang untuk pembaharuan pasport.

Wartawan diberitahu bahawa mereka tidak dibenarkan mengambil gambar dan bercakap dengan mereka yang berdiri dalam barisan di sepanjang koridor tanpa kelulusan rasmi.

Video berdurasi satu minit kejadian itu dimuat naik di Twitter.

Dalam rakaman itu, kedengaran seorang pengawal keselamatan menjerit kepada wartawan, yang kedengaran mempersoalkan mengapa dia tidak dibenarkan melaporkan keadaan di Jabatan Imigresen di Pudu UTC.

Ketua Polis Daerah Dang Wangi, Asisten Komisioner Noor Dellhan Yahaya berkata, pihak polis mengetahui perkara itu.

"Pengawal keselamatan itu membuat laporan pada 12.09 tengah hari. Difahamkan wakil portal berita itu sedang membuat laporan sendiri," katanya.

Sumber : TheStar

Jangan lupa untuk menekan butang follow dan like di page rasmi kami di Facebook dan Twitter

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Stay Connected

37FansLike
1FollowersFollow
31SubscribersSubscribe

Covid-19

Malaysia
17,316
Total active cases
Updated on June 11, 2023 1:11 am

Latest Articles

Skip to toolbar