22.6 C
Malaysia
Monday, June 5, 2023

Pengarah KPDNHEP Melaka Nasihat Orang Ramai Kurangkan Makan Telur Jika Mahal

Pegawai kerajaan tidak boleh berbuat apa-apa pada hari ini, menangani beban orang ramai di tengah-tengah kenaikan harga barangan makanan seperti minyak masak dan baru-baru ini, telur.
Kejadian ini sudah tentu mengambil kek.
Bercakap kepada wakil media, Kementerian Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna (KPDNHEP) Melaka Norena Jaafar mempunyai nasihat ini kepada orang ramai untuk telur mahal.
"Sebagai pengguna yang sedar bahawa telur mahal hari ini, kami boleh cuba mengurangkan perbelanjaan kami dengan mengurangkan makan telur."
"Dengan cara itu, jika dalam seminggu kita boleh mengambil sehingga 20 telur, kita dapat mengurangkannya kepada 10 atau 15. Jadi tidak ada masalah."
"Itulah cara hidup kita pada masa kini."
Kenyataan yang tular di laman Youtube itu tidak mendapat sambutan orang ramai, malah ramai yang mahu KPDNHEP mengambil langkah lebih agresif daripada menasihati orang ramai tentang apa yang patut mereka lakukan.
Bermula 1 Julai 2022, harga siling ayam meningkat 50 sen/kg daripada 8.90, dengan telur menyaksikan kenaikan harga sehingga 45 sen untuk telur Gred A, 43 sen untuk telur Gred B dan 41 sen untuk Gred C telur.

Sumber : The Rakyat Post

Dapatkan berita-berita terkini dan viral di page kami. Jangan lupa untuk menekan butang Subscribe, follow dan like di page rasmi kami :
Like : Facebook
Follow : Twitter
Subscribe : Youtube

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Stay Connected

37FansLike
1FollowersFollow
31SubscribersSubscribe

Covid-19

Malaysia
18,510
Total active cases
Updated on June 4, 2023 5:47 pm

Latest Articles

Skip to toolbar