22 C
Malaysia
Wednesday, December 6, 2023

Pengarah Indonesia Joko Anwar akan membuat debut Hollywood dalam filem seram sci-fi ‘Fritzchen’

Joko Anwar, pengarah Indonesia di sebalik filem seram terkenal Pengabdi Setan (Hamba Syaitan) dan Perempuan Tanah Jahanam (Impetigore) bakal membuat penampilan sulungnya di Hollywood.

Dia akan menulis dan mengarahkan adaptasi cerpen klasik Charles Beaumont, Fritzchen, lapor Deadline.

Projek yang akan datang itu juga menandakan debut filem berbahasa Inggeris berusia 46 tahun itu.

Joko berkongsi tangkapan skrin pengumuman Tarikh Akhir di akaun Instagramnya semalam.

Village Roadshow Pictures akan menghasilkan projek yang akan datang dan cerita itu akan diadaptasi menjadi skrip oleh Michael Voyer dan diterbitkan oleh David Kopple untuk Hiburan 360.

"Penerbit di Village Roadshow telah lama mengikuti filem saya, dan mereka berkata mereka mahu bekerja dengan saya untuk masa yang lama," kata Joko.

“Tahun lalu, mereka ada projek seram sci-fi yang mereka fikir sesuai untuk saya buat.

"Kemudian mereka menghubungi ejen saya di AS, Agensi Artis Kreatif CAA, kami bertemu, dan [kami] ternyata sesuai antara satu sama lain."
Fritzchen diterbitkan pada tahun 1953 dan berpusat pada pertemuan seorang budak lelaki dengan makhluk aneh di pantai.

Kebanyakan plot filem itu dirahsiakan tetapi filem itu akan menampilkan unsur sci-fi dan seram.

Terkenal dengan karya fiksyen spekulatifnya, Beaumont menulis banyak episod Twilight Zone termasuk The Howling Man, Miniature dan Number Twelve Looks Just Like You serta lakon layar untuk filem 1964 The Masque of the Red Death.

Mendiang pengarang AS yang meninggal dunia pada 1967 sering dirujuk sebagai salah seorang penulis filem dan televisyen terhebat abad lalu.

Dilahirkan di Medan, Joko bekerja sebagai wartawan dan pengkritik filem sebelum menjadi salah seorang pembuat filem paling berjaya di Indonesia.

Dia menjadi terkenal selepas menulis bersama filem drama komedi Nia Dinata 2003 Arisan! dan seterusnya mengarahkan filem pertamanya, Janji Joni.

Pertunjukan ghaib pertamanya Pengabdi Setan, pembuatan semula longgar kultus klasik 1980 dengan nama yang sama, merupakan filem Indonesia dengan kutipan tertinggi pada 2017.

Filem yang turut dibintangi pelakon Malaysia Bront Palarae itu menjadi filem Indonesia dengan kutipan tertinggi pernah ditayangkan di Malaysia.

Sekuelnya Pengabdi Setan 2: Communion dijadualkan untuk tayangan akhir tahun ini.

Filem cereka kelapannya, seram rakyat 2019 Perempuan Tanah Jahanam (Impetigore) ditayangkan di Festival Filem Sundance 2020 dengan ulasan positif dan merupakan penyerahan rasmi Indonesia untuk kategori Filem Cereka Antarabangsa Terbaik Anugerah Akademi 2021.

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Stay Connected

37FansLike
1FollowersFollow
31SubscribersSubscribe

Covid-19

Malaysia
15,327
Total active cases
Updated on December 5, 2023 6:16 pm

Latest Articles

Skip to toolbar