22.9 C
Malaysia
Sunday, June 4, 2023

Penganjur ‘pesta dangdut’ beri alasan tak tahu garis panduan

Penganjur pesta Arabian Dangdut Night yang menampilkan penyanyi seksi berpakaian wanita memberikan alasan tidak tahu garis panduan hiburan dan etika persembahan di Terengganu.

Rohana Dol berkata, acara tersebut diadakan pada 25 Mac lalu atas permintaan seorang lelaki yang inginkan kejutan sempena sambutan ulang tahun kelahiran isterinya.

“Saya adakan program ini kerana mahu tolong rakan yang ingin berikan kejutan kepada isterinya.

“Saya tidak rasa ia tidak menjadi satu kesalahan kerana program ini dibuat secara tertutup dan hanya dihadiri kenalan terdekat sahaja,” katanya ketika dihubungi pemberita pada Jumaat.

Anak kelahiran Terengganu itu juga tidak arif mengenai Garis Panduan Hiburan, Persembahan Kebudayaan, Pelancongan dan Sukan Negeri Terengganu.

“Saya tidak tahu wujudnya peraturan tersebut, lagipun ia merupakan acara tertutup jadi saya rasa tidak salah untuk buat program begini,” katanya.

Dalam pada itu, Rohana turut mempersoalkan kewujudan pusat karaoke di Terengganu dan mendakwa kononnya kesalahan itu bukan hanya dilakukan oleh pihaknya.

“Kalau saya salah kenapa di Terengganu boleh ada pusat karaoke? Jadi tidak boleh letakkan kesalahan begini bulat-bulat kepada pihak saya,” katanya.

Sementara itu, kakitangan hotel yang enggan namanya disiarkan berkata, pihak hotel tidak mengetahui atur cara majlis yang turut menampilkan penyanyi berpakaian menjolok mata.

Katanya, pengurusan hotel hanya dimaklumkan mengenai penganjuran makan malam bagi sambutan hari lahir.

“Kita tidak tahu, ada acara pesta dangdut dalam program tersebut kerana kita hanya dimaklumkan majlis ini diadakan untuk sambutan hari jadi.

“Pihak hotel ada meminta atur cara majlis daripada pihak penganjur namun mereka tidak berikan kepada kami sehingga lah pada malam program itu berlangsung,” katanya.

Kerajaan negeri pada Jumaat memaklumkan akan mengadakan pertemuan dengan pengurusan hotel pada Ahad untuk mendapatkan penjelasan.

Exco Pembangunan Insan, Dakwah Dan Penerangan Mohd Nor Hamzah berkata, sedia mendengar penjelasan termasuk daripada penganjur kerana mungkin terdapat salah faham atau tiada maklumat mengenai garis panduan hiburan di Terengganu.

Katanya, acara yang diadakan pada 25 Mac lalu tidak wajar diadakan malah ia disifatkan sebagai mencemar bulan yang penuh mulia dalam tempoh umat Islam menyambut kedatangan Ramadan.

Sebelum ini tular video durasi 25 saat menerusi aplikasi TikTok memaparkan aksi persembahan penyanyi dengan berpakaian menjolok mata di sebuah hotel di pusat bandar Kuala Terengganu.

Sumber : Sinar Harian

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Stay Connected

37FansLike
1FollowersFollow
31SubscribersSubscribe

Covid-19

Malaysia
18,510
Total active cases
Updated on June 3, 2023 5:49 pm

Latest Articles

Skip to toolbar