22.2 C
Malaysia
Saturday, December 9, 2023

Penduduk Malaysia Membelanjakan RM1,000 Bulanan untuk E-Hailing Untuk Perjalanan Harian, Mencetuskan Perdebatan Mengenai Pemilikan Kereta

Dengan betapa mahalnya kereta dan ketersediaan mod pengangkutan lain seperti perkhidmatan e-hailing dan pengangkutan awam, ramai orang kini memilih untuk tidak memiliki kereta.
Tetapi berapa banyak yang anda sanggup ketepikan setiap bulan untuk perjalanan ulang-alik harian anda?

Dalam respons kepada tweet yang kini dipadamkan, seorang pengguna Twitter mencetuskan perdebatan selepas dia berkata bahawa dia mengetepikan RM1,000 sebulan hanya untuk kos perjalanan hariannya melalui e-hailing.
Netizen berpendapat bahawa memiliki kereta adalah jauh lebih murah
Tweetnya telah mencetuskan sedikit perdebatan. Sesetengah pengguna berkata bahawa memiliki kereta adalah jauh lebih murah daripada memilih untuk e-hailing.

"Memiliki Axia, ia berharga RM400 sebulan dan minyak bulanan RM200, tidak akan melebihi RM1,000", kata seorang pengguna.
Pengguna lain mengulas, “Memiliki kereta memberikan kemudahan untuk perjalanan kami. Jika anda mempunyai lesen mengapa anda tidak perlu mendapatkan kereta. Axia adalah kereta yang bagus.”
Sementara itu, beberapa pengguna menegaskan bahawa tidak semua orang mampu memperuntukkan RM1,000 sebulan hanya untuk pengangkutan.

"Berapa gaji minimum hanya untuk terus hidup terutamanya apabila anda menyewa", tanya seorang netizen.
Tidak semua orang mahu memiliki kereta
Sebagai tindak balas kepada salah satu tweet yang mengutamakan pemilikan kereta, pengguna Twitter itu menyenaraikan beberapa sebab mengapa dia memilih e-hailing daripada memiliki kereta sendiri.
Dia menulis, "Saya tidak suka memandu di KL dan saya tidak mahu perlu memikirkan tempat letak kereta pada hujung minggu dan saya benci bau petrol selepas mengisi minyak."

“Tambahan pula saya dapat merasai bagaimana rasanya menaiki kereta yang berbeza setiap hari. Pecahan kos anda untuk memiliki Axia tidak termasuk cukai jalan. Sentuh ‘n Go? Insurans?”

Ramai pengguna memihak kepadanya dan bersetuju bahawa mereka lebih suka e-hailing daripada memiliki kereta.
Beberapa netizen menegaskan bahawa ia bukan sahaja mengenai wang tetapi mengenai masa yang anda simpan. “Saya tidak mengembara dengan Grab setiap hari tetapi cukup kerap kerana ia hebat. Saya tidak perlu tertekan dalam lalu lintas. Saya juga boleh menyiapkan kerja,” jelas seorang pengguna.
“Itu tidak termasuk kos parkir dan masa yang anda habiskan untuk mencari tempat letak kereta dan terperangkap dalam kesesakan dan akhirnya pulang lewat. Nope not doing that,” komen netizen.
Apakah pendapat anda tentang ini? Bagaimanakah kelebihan memiliki kereta berbanding e-hailing?

Sumber : WorldOfBuzz

Jangan lupa untuk menekan butang follow dan like di page rasmi kami di Facebook dan Twitter

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Stay Connected

37FansLike
1FollowersFollow
31SubscribersSubscribe

Covid-19

Malaysia
15,327
Total active cases
Updated on December 9, 2023 1:01 am

Latest Articles

Skip to toolbar