30 C
Malaysia
Saturday, February 24, 2024

Pemandu Kenderaan Berani Bekerjasama Mengiring & Membangunkan Pemandu Lori Mengantuk Memandu Secara Melulu

Masa terdesak memerlukan langkah terdesak. Dengan kebimbangan terhadap inflasi yang semakin meningkat, semua orang melakukan apa sahaja yang mereka mampu untuk mendapatkan lebih sedikit wang.
Malangnya, ini bermakna kadangkala menghabiskan terlalu banyak masa di tempat kerja sehingga kita mengorbankan masa untuk diri kita sendiri, untuk kehidupan sosial kita, tidur dan dalam kes yang melampau, mempertaruhkan nyawa kita.
Nampaknya inilah yang berlaku kepada seorang pemandu lori di Tanjung Malim yang mengantuk sehingga mula memandu secara melulu di sepanjang lebuh raya.
Dalam video yang dikongsi di laman Facebook, lori itu boleh dilihat memandu di garisan putih jalan dan juga berpusing keluar masuk antara lorong.
Pemandu kenderaan membantu

Ini menyebabkan pemandu lain di jalan raya menyedari bahawa lori itu tidak memandu dalam laluan lurus.

Kerana tidak mahu saat lemah pemandu yang mengantuk bertukar menjadi kemalangan, pemandu kenderaan lain yang berdekatan bekerjasama mengiringi lori itu ke destinasinya sambil pada masa sama cuba menyedarkannya.
Lori dan bas itu boleh dilihat memandu di sebelah lori pemandu yang mengantuk itu ketika mereka membentuk semacam penghalang terhadap kereta lain yang lebih kecil. Mereka juga membunyikan hon dengan kuat ke arah pemandu yang mengantuk itu.

“Jika anda sudah mengantuk ini, sila letak sahaja di tepi jalan atau pintu keluar. Lebih baik didenda daripada terlibat dalam kemalangan,” teks dalam video itu berbunyi.

Netizen bersimpati

Di ruangan komen, ramai netizen meluahkan rasa simpati terhadap pemandu yang mengantuk itu.

“Saya kasihan dia. Dia perlu mencari rezeki. Sedikit kecuaian akan membahayakan nyawa ramai orang,” kata seorang netizen.
Mereka juga merasakan bahawa mereka dapat memahami kesusahan pemandu yang mahu tidur sebentar di tepi jalan tetapi tidak mahu didenda. Justeru, mereka lebih suka bertahan sehingga sampai ke kawasan ‘Rehat & Rehat’ (R&R).

“Lebuh raya harus mempunyai ruang yang ditetapkan di tepi untuk orang ramai berhenti apabila mereka mengantuk. Jarak antara R&R adalah jauh dan tidak mudah dicapai. Tapi kalau berhenti di tepi jalan, kita kena denda,” kata seorang lagi netizen.

Sumber : World Of Buzz

Dapatkan berita-berita terkini dan viral di page kami. Jangan lupa untuk menekan butang Subscribe, follow dan like di page rasmi kami :
Like : Facebook
Follow : Twitter
Subscribe : Youtube

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Stay Connected

37FansLike
1FollowersFollow
31SubscribersSubscribe

Covid-19

Malaysia
15,648
Total active cases
Updated on January 24, 2024 5:56 pm

Latest Articles

Skip to toolbar