22.1 C
Malaysia
Tuesday, December 12, 2023

Pelakon Lelaki Terbaik Will Smith mungkin kehilangan anugerah selepas menyerang hos Oscar Chris Rock

Pemenang Oscar Pelakon Lelaki Terbaik Will Smith mungkin diminta memulangkan anugerah itu.

Orang dalam industri memberitahu The Post bahawa ia boleh berlaku kerana The Academy of Motion Picture Arts and Sciences, yang menyerahkan anugerah Ahad di Teater Dolby di Los Angeles, mempunyai garis panduan yang ketat dalam kod kelakuannya.

Satu sumber Hollywood yang mempunyai kedudukan tinggi memberitahu The Post selepas insiden itu: “Ia pada dasarnya adalah serangan. Semua orang sangat terkejut di dalam bilik, ia sangat tidak selesa.”

Academy of Motion Picture Arts and Sciences (AMPAS), yang menyampaikan anugerah pada Ahad di Teater Dolby di Los Angeles, mempunyai garis panduan yang ketat dalam kod kelakuannya.

Dikeluarkan pada 2017 berikutan skandal salah laku seksual yang melanda industri, Akademi menekankan kepentingan "menegakkan nilai Akademi", seperti kemasukan, memupuk persekitaran yang menyokong dan "menghormati maruah manusia."

Ketua Pegawai Eksekutif AMPAS, Dawn Hudson dipetik oleh Variety ketika itu bahawa keahlian akademi adalah keistimewaan yang ditawarkan kepada segelintir sahaja dalam komuniti global pembuat filem.

“Selain mencapai kecemerlangan dalam bidang seni dan sains filem, ahli juga mesti berkelakuan beretika dengan menjunjung nilai Akademi menghormati maruah manusia, keterangkuman dan persekitaran yang menyokong yang memupuk kreativiti.

“Tiada tempat di Akademi untuk orang yang menyalahgunakan status, kuasa atau pengaruh mereka dengan cara yang melanggar piawaian kesopanan yang diiktiraf.

“Akademi secara mutlak menentang sebarang bentuk penderaan, gangguan atau diskriminasi berdasarkan jantina, orientasi seksual, bangsa, etnik, ketidakupayaan, umur, agama atau kewarganegaraan.

"Lembaga Gabenor percaya bahawa piawaian ini penting untuk misi Akademi dan mencerminkan nilai kami."

Jabatan Polis Los Angeles pula berkata, individu terbabit enggan membuat laporan polis.

"Sekiranya pihak terbabit mahukan laporan polis di kemudian hari, LAPD akan bersedia untuk melengkapkan laporan siasatan."

New York Post memetik sumber yang melabelkan insiden itu sebagai serangan.

"Semua orang sangat terkejut di dalam bilik, ia sangat tidak selesa."

Dalam tweet yang telah dipadamkan, pengarah Knocked Up Judd Apatow berkata tindakan Smith boleh membunuh Rock.

"Itu adalah kemarahan dan keganasan yang tidak terkawal. Mereka telah mendengar sejuta jenaka tentang mereka dalam tiga dekad yang lalu. Mereka bukan pelajar baru dalam dunia Hollywood dan komedi. Dia hilang akal.”

Komik TV Fortune Feimster menulis tweet: "Seseorang dalam penonton mengecas pentas malam Jumaat semasa set pembuka saya dan cuba melontar pembesar suara, mula menghayun orang yang cuba menghalangnya dan menolak seorang pengawal keselamatan. Ia adalah masa yang menakutkan. Jadi, tidak, saya tidak dapati seseorang dipukul di atas pentas menggelikan hati."

Smith telah memukul muka Rock dengan tangan terbuka dan menjerit kesat kepada pelawak itu kerana membuat jenaka tentang gaya rambut isterinya Jada Pinkett Smith.

Jada Pinkett Smith sedang bertarung dengan alopecia gangguan autoimun, yang boleh menyebabkan rambut gugur dan botak.

Sebelum pertukaran itu, Rock sedang membakar beberapa calon dan, selepas menyebut Smith, yang memenangi anugerah untuk Raja Richard, berkata tentang isterinya, “Jada, saya sayang awak. 'GI Jane II,' tidak sabar untuk melihatnya."

Dia merujuk kepada filem GI Jane 1997 yang dibintangi pelakon Demi Moore yang mencukur kepalanya untuk peranan itu.

Smith kemudian berjalan di atas pentas ke arah Rock, yang meletakkan tangannya di belakang apabila Smith melemparkan tangan terbuka ke mukanya yang menghasilkan bunyi tamparan yang boleh didengari.

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Stay Connected

37FansLike
1FollowersFollow
31SubscribersSubscribe

Covid-19

Malaysia
15,327
Total active cases
Updated on December 11, 2023 6:33 pm

Latest Articles

Skip to toolbar