22.1 C
Malaysia
Thursday, December 7, 2023

Peguam yang dilantik oleh TMJ mengadakan pemeriksaan ringkas dalam kes Bella

Sekumpulan peguam terkemuka dan berpengalaman yang dilantik oleh putera mahkota Johor Tunku Ismail Sultan Ibrahim hari ini mengadakan sidang pemerhatian di Mahkamah Sesyen di Kuala Lumpur untuk perbicaraan yang sedang dijalankan berhubung pengabaian dan penderaan Bella, seorang gadis muda sindrom Down.

Empat peguam itu ialah Khairul Anwar Rahmat, Baljit Singh Sidhu, Ikbal Salam dan Mohd Radzi Yatimah.
Khairul ketika ditemui pemberita mengesahkan mereka berada di situ sebagai pemerhati dan kehadiran mereka telah mendapat lampu hijau oleh kementerian pembangunan wanita, keluarga dan masyarakat.

"Ya, kami dilantik oleh TMJ," katanya, merujuk kepada inisial popular untuk putera mahkota.

Khairul ialah bekas pengerusi kumpulan nasihat undang-undang sukarelawan SukaGuam. Baljit adalah penasihat Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia, manakala Ikbal dan Radzi berpengalaman dalam mengendalikan kes berprofil tinggi termasuk kes yang melibatkan penggunaan kalimah “Allah”.

Tunku Ismail sebelum ini pernah menawarkan perkhidmatan guaman secara percuma dalam kes Bella untuk pemerhatian bagi pihak kementerian pembangunan wanita, keluarga dan masyarakat.

Pengasas Rumah Bonda Siti Bainun Ahd Razali dibicarakan atas tuduhan penderaan dan pengabaian yang mengakibatkan tekanan fizikal dan emosi kepada Bella.

Sementara itu, isteri Tunku Ismail Che Puan Khaleeda menyuarakan simpati kepada Bella, berikrar untuk membantu memastikan keadilan ditegakkan.

"Saya akan melakukan apa sahaja dalam kuasa saya untuk mendapatkan keadilan untuk Bella," katanya dalam catatan di media sosial.

Sumber : Malaysia Now / Harian Metro

Jangan lupa untuk menekan butang follow dan like di page rasmi kami di Facebook dan Twitter

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Stay Connected

37FansLike
1FollowersFollow
31SubscribersSubscribe

Covid-19

Malaysia
15,327
Total active cases
Updated on December 6, 2023 9:17 pm

Latest Articles

Skip to toolbar