21.8 C
Malaysia
Friday, December 8, 2023

Palas, rezeki Ramadan Mat Kawi

Dungun: Ketibaan Ramadan memberi rezeki tambahan kepada seorang lelaki yang mencari daun palas sebagai usaha untuk menambah tambahan memandangkan ia mendapat permintaan tinggi dalam kalangan pembuat ketupat.

Mat Kawi Lah, 55, berkata, setiap pagi, dia dibantu anaknya, Mohd Firdaus, 19, akan masuk ke kawasan hutan untuk mendapatkan daun palas.

Bagaimanapun, katanya, mencari daun palas bukan mudah kerana pokok ini hanya tumbuh jauh di dalam hutan yang berpaya.

“Daun palas kini sukar ditemui di kawasan tepi hutan dan kebanyakannya tumbuh jauh di dalam hutan berpaya.

“Saya dan anak berjalan meredah belukar yang jauh untuk mencari pokok palas,” katanya ketika ditemui di rumahnya di Kampung Padang Pulut.

Mat Kawi berkata, setiap hari dia akan mengambil masa antara lima hingga tujuh jam untuk memperoleh sekitar 500 hingga 800 pucuk palas.

“Kadang-kadang hampa juga apabila hanya berjumpa pokok palas tua. Hanya pucuk palas yang diambil untuk buat ketupat,” katanya.

Katanya, ramai yang beranggapan mudah mendapatkan daun palas, namun hakikatnya sangat memenatkan.

“Bayangkan saya dan anak terpaksa memikul daun palas dengan berjalan untuk membawanya keluar dari hutan.

“Itu tidak termasuk berdepan risiko dicucuk duri palas yang sangat tajam serta habuk daun palas yang boleh menjadikan tubuh kita gatal,” katanya.

Katanya, daun palas yang diperoleh kebanyakannya sudah ditempah pelanggan dan dia menjualnya dengan harga RM25 untuk 100 batang pucuk palas.

“Selain pelanggan tempatan, daun palas saya juga mendapat permintaan daripada pelanggan di Negeri Sembilan, Selangor, Perak dan Pahang.

“Pelanggan sekitar Terengganu saya akan hantar dengan harga yang sama manakala pelanggan luar saya poskan tanpa mengenakan caj tambahan,” katanya.

Mat Kawi berkata, daun palas yang dijual boleh bertahan lama sehingga sebulan kerana ia dibungkus rapi serta terdedah dengan cahaya matahari.

“Alhamdulillah dengan rezeki daun palas ini dapat saya menambah perbelanjaan dapur serta membeli pakaian raya untuk anak-anak,” katanya.

Sementara itu pembuat ketupat, Sapiah Wan Hasan, 43, berkata sebatang pucuk palas boleh menghasilkan sekitar 20 hingga 25 biji ketupat.

Sumber : Harian Metro

Jangan lupa untuk menekan butang follow dan like di page rasmi kami di Facebook dan Twitter

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Stay Connected

37FansLike
1FollowersFollow
31SubscribersSubscribe

Covid-19

Malaysia
15,327
Total active cases
Updated on December 7, 2023 4:00 pm

Latest Articles

Skip to toolbar