22.6 C
Malaysia
Friday, September 29, 2023

Netflix Mungkin Menawarkan Pelan Langganan Disokong Iklan yang Lebih Murah

Netflix sedang mempertimbangkan untuk menambah peringkat baharu yang disokong iklan selepas gagal mencapai sasaran pertumbuhannya pada suku pertama tahun ini. Syarikat itu berkata ia kehilangan 200,000 pelanggan pada suku tersebut, kerugian pertamanya dalam lebih sedekad, menyebabkan sahamnya jatuh 26% dan menghapuskan AS$40 bilion (~RM170.6 bilion) daripada nilainya.

Disebabkan oleh pertumbuhan pelanggan yang ketinggalan, syarikat gergasi penstriman sedang mempertimbangkan untuk menambah peringkat langganan yang lebih murah yang disokong oleh iklan yang serupa dengan tawaran daripada Disney+ dan HBO Max. Ketua Pegawai Eksekutif Netflix, Reed Hastings berkata walaupun dia menentang kerumitan pengiklanan, dia adalah peminat pilihan pengguna yang lebih besar.
Walaupun pertumbuhan Netflix semakin perlahan berikutan pemulihan global daripada wabak itu, syarikat mengaitkan kerugian suku itu kepada persaingan, perkongsian akaun dan peristiwa geopolitik di Rusia, di mana ia kehilangan 700,000 ahli selepas menggantung perkhidmatannya di negara itu. Ia juga meramalkan kehilangan dua juta pelanggan untuk suku kedua.

Bagi perkongsian akaun, syarikat menganggarkan bahawa 100 juta isi rumah di seluruh dunia berkongsi akaun Netflix dan ia mahu mengenakan harga yang lebih tinggi untuk ahli ini. Ia telah pun mula menguji ciri "Ahli Tambahan" untuk mengenakan bayaran tambahan kepada pengguna yang berkongsi akaun mereka di luar rumah mereka, yang kini dijalankan di Chile, Costa Rica dan Peru. Netflix berkata ia merancang untuk melaksanakan penyelesaian kepada pasaran global dalam masa setahun.

Sumber: Reuters

Jangan lupa untuk menekan butang follow dan like di page rasmi kami di Facebook dan Twitter

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Stay Connected

37FansLike
1FollowersFollow
31SubscribersSubscribe

Covid-19

Malaysia
11,212
Total active cases
Updated on September 26, 2023 9:33 pm

Latest Articles

Skip to toolbar