22 C
Malaysia
Wednesday, December 6, 2023

Michael Bay mengakui dia membuat terlalu banyak filem ‘Transformers’, malah Steven Spielberg menyuruhnya berhenti

Pembuat filem Michael Bay yang mengetuai francais filem Transformers mengakui bahawa dia telah membuat terlalu banyak filem Transformers.

Lelaki berusia 57 tahun itu mengarahkan lima filem Transformers pertama semasa berkhidmat sebagai penerbit filem spin-off francais itu, Bumblebee.

Bercakap dengan Unilad semasa promosi filem baharunya Ambulance dan sempena ulang tahun ke-15 filem Transformers yang pertama, Bay berkata walaupun francais itu memperoleh kutipan berbilion-bilion di seluruh dunia, dia mengakui bahawa dia mungkin telah melampauinya sedikit.

“Saya membuat terlalu banyak daripada mereka. Steven Spielberg berkata, 'hanya berhenti pada pukul tiga' dan saya berkata saya akan berhenti.

"Studio merayu saya untuk melakukan yang keempat, dan kemudiannya juga menghasilkan satu bilion. Dan kemudian saya berkata saya akan berhenti di sini. Mereka merayu saya lagi.

“Saya sepatutnya berhenti. (tetapi) mereka menyeronokkan untuk dilakukan,” katanya.

Pengarah Armageddon itu juga mendedahkan bahawa dia tidak menjangkakan filem Transformers pertama akan berjaya kerana ia merupakan pengalaman baharu untuk mereka juga.

"Yang pertama adalah menakutkan. Ia adalah teknologi yang kita tidak tahu akan berfungsi, dan kemudian ia menjadi sangat berjaya. Ia adalah kesan digital kali pertama yang sangat mencerminkan, jadi ia memecahkan banyak perkara baharu.
“Ia satu pengalaman yang menyeronokkan. Ia menghasilkan lebih daripada AS$709 juta (RM2.9 bilion), itu adalah banyak tiket wayang dan ramai orang telah menontonnya,” kata Bay.

Menurut Variety, dua filem susulan Bay, Transformers: Dark of the Moon dan Transformers: Age of Extinction mengaut kutipan lebih AS$1 bilion (RM4.2 bilion) manakala filem arahan terakhirnya untuk francais, Transformers: The Last Knight meraih kutipan francais. rendah sebanyak AS$605 juta (RM2.5 bilion).

Francais Transformers akan membuat kemunculan semula pada tahun 2023 dengan Transformers: Rise of the Beasts.

Filem yang berlatarkan tahun 1994 itu akan diterajui oleh pengarah Creed II, Stephen Cable Jr. dan menyertai barisan pelakon setakat ini ialah Anthony Ramos, Dominique Fishback bersama Luna Lauren Velez.

Sumber : Malay Mail

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Stay Connected

37FansLike
1FollowersFollow
31SubscribersSubscribe

Covid-19

Malaysia
15,327
Total active cases
Updated on December 5, 2023 6:16 pm

Latest Articles

Skip to toolbar