22.2 C
Malaysia
Thursday, December 7, 2023

Menteri Singapura Memberitahu Rakyatnya Untuk Makan Telur Jika Mereka Tidak Dapat Menemui Ayam

Baru-baru ini, ucapan di Parlimen Singapura oleh Menteri Kelestarian dan Alam Sekitar negara itu, Grace Fu Hai Yien mendapat kecaman rakyat Singapura atas nasihatnya kepada rakyat yang pasti membawa rasa deja vu kepada rakyat Malaysia. Merujuk kepada krisis bekalan makanan yang dihadapi oleh negara, Grace menasihatkan rakyat Singapura supaya 'menyesuaikan diri' dan tidak makan ayam jika mereka tidak dapat mencari bekalan untuk daging dan sebaliknya makan telur.
Sebahagian daripada ucapannya di Parlimen sejak itu telah menjadi tular dalam talian, di mana sehingga masa penulisan, ia telah mendapat lebih 209,700 tontonan dalam masa kurang daripada 18 jam. Dikongsi oleh @joshualimkopi di TikTok, ruangan komen penuh dengan netizen yang mengecam Grace atas 'penyelesaian' beliau kepada krisis bekalan makanan.
Grace, yang juga Ahli Parlimen (MP) Yushua SMC boleh didengari berkata seperti di bawah dalam ucapannya:
“Jika anda tidak boleh membeli (daging) ini minggu ini, jangan makan daging bentuk ini. Jika anda tidak dapat mencari ayam, mari kita pergi untuk bentuk daging lain seperti telur, "
Maklumlah, ramai rakyat Singapura mengambil pengecualian terhadap ucapan Grace, dengan ramai yang mempersoalkan mengapa Menteri tidak memberikan penyelesaian alternatif dan bukannya hanya meminta rakyat mencari daging alternatif. Tambahan pula, mereka juga yang mempersoalkan mengapa Republik membayar menteri-menterinya begitu banyak untuk membuat 'ucapan' ini.
Rakyat Malaysia juga boleh dilihat membanjiri ruangan komen untuk membuat persamaan dengan apa yang berlaku di negara kita. Seorang pengulas bertanya sama ada Grace daripada "kumpulan yang sama dengan menteri Malaysia" manakala seorang lagi menegaskan bahawa apa yang dikatakannya adalah serupa dengan kenyataan "menteri Malaysia" dan secara sinis bertanya sama ada "mereka mempunyai kumpulan WhatsApp".
Selain itu, ada juga yang mempersendakan Menteri Singapura menyebut telur sebagai daging. Seorang pengulas berkata bahawa dia tidak terkata mendengar kenyataan sebegitu daripada seorang menteri dan seorang lagi secara berseloroh mengulas bahawa ini adalah sebab sebuah gerai mengenakannya dengan harga daging untuk telur wap baru-baru ini.
Jadi, apakah pendapat anda tentang ucapan di Parlimen oleh Menteri Kelestarian dan Alam Sekitar Singapura ini?

Sumber : World Of Buzz

Dapatkan berita-berita terkini dan viral di page kami. Jangan lupa untuk menekan butang Subscribe, follow dan like di page rasmi kami :
Like : Facebook
Follow : Twitter
Subscribe : Youtube

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Stay Connected

37FansLike
1FollowersFollow
31SubscribersSubscribe

Covid-19

Malaysia
15,327
Total active cases
Updated on December 7, 2023 2:59 pm

Latest Articles

Skip to toolbar