22.9 C
Malaysia
Sunday, June 4, 2023

Mentega Kacang Jenama Jif Tercemar Dengan Bakteria Salmonella – KKM

International Food Safety Authorities Networks (INFOSAN) mengeluarkan notifikasi tentang pencemaran bakteria Salmonella dalam produk mentega kacang jenama Jif.

Mentega kacang menjadi kegemaran sesetengah individu untuk dimakan bersama roti ketika sarapan pagi atau makan petang.

Namun, salah satu produk mentega kacang yang dijual di Malaysia iaitu jenama Jif diarah untuk menghentikan penjualannya di negara ini selepas dilaporkan tercemar dengan bakteria Salmonella.

Ketua Pengarah Kesihatan Kementerian Kesihatan (KKM) Tan Sri Dr. Noor Hisham Abdullah memaklumkan arahan itu dibuat selepas KKM menerima notifikasi dari International Food Safety Authorities Networks (INFOSAN) tentang pencemaran bakteria tersebut.

Pihak Berkuasa Dadah dan Makanan Amerika Syarikat (FDA) telah mengeluarkan arahan untuk menarik balik produk mentega kacang jenama Jif dengan nombor kumpulan antara 1274425 hingga 2140425 kerana tercemar dengan bakteria Salmonella.

Ketua Pengarah Kesihatan Kementerian Kesihatan (KKM) Tan Sri Dr. Noor Hisham Abdullah.

Semakan melalui Food Safety Information System of Malaysia (FoSIM) mengesahkan bahawa produk itu juga diimport ke Malaysia selain ke negara-negara lain seperti Kanada, Thailand, Honduras, Sepanyol, Jepun, Korea, Taiwan dan Singapura.

Dalam pada masa yang sama, Bahagian Keselamatan dan Kualiti Makanan juga diarah untuk memantau semua pintu masuk negara bagi memastikan produk mentega kacang jenama Jif itu tidak memasuki Malaysia.

Sumber : The Rakyat Post

Jangan lupa untuk menekan butang follow dan like di page rasmi kami di Facebook dan Twitter

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Stay Connected

37FansLike
1FollowersFollow
31SubscribersSubscribe

Covid-19

Malaysia
18,510
Total active cases
Updated on June 3, 2023 5:49 pm

Latest Articles

Skip to toolbar