22.9 C
Malaysia
Sunday, June 4, 2023

Menari dibenarkan apabila kelab malam, pub dibuka semula pada hari Sabtu, 15 Mei

PETALING JAYA: Menari akan dibenarkan apabila kelab malam dan pub dibuka semula pada hari Sabtu, tetapi pelanggan yang memasuki premis itu mesti menghasilkan keputusan ujian RTK-Antigen Covid-19 negatif yang dilakukan dalam tempoh 24 jam terakhir.

Pelitup muka perlu dipakai, kecuali ketika pengunjung menari, makan atau minum, menurut SOP yang dikeluarkan Majlis Keselamatan Negara (MKN) hari ini.
Tiada had kapasiti dinyatakan dalam SOP, yang menggariskan langkah lain yang perlu dilaksanakan oleh kelab malam dan pub apabila dibuka semula buat kali pertama dalam tempoh lebih dua tahun.

Sementara menteri kesihatan Khairy Jamaluddin berkata bulan lalu bahawa semua premis yang tinggal dalam senarai negatif MKN – iaitu kelab malam dan pub – akan dibenarkan beroperasi pada 15 Mei, SOP yang baru dikeluarkan menunjukkan kedua-dua jenis pertubuhan itu akan dibenarkan beroperasi mulai 14 Mei. .

Memetik pihak berkepentingan industri yang menghadiri mesyuarat dengan Khairy, FMT sebelum ini melaporkan bahawa tarian berkemungkinan tidak dibenarkan dan kemungkinan akan ada beberapa bentuk kawalan orang ramai.

Yang penting, SOP yang dikeluarkan hari ini menyatakan bahawa pelanggan mesti menjalani ujian RTK-Antigen yang diawasi oleh doktor sama ada secara fizikal atau hampir 24 jam sebelum memasuki premis.

Kelab malam dan pub boleh menjalankan ujian RTK-Antigen ke atas pelanggan sebelum mereka dibenarkan masuk ke premis jika pelanggan tidak menjalankan ujian terlebih dahulu.

Pemilik juga perlu memastikan bahawa pelanggan mereka ujian negatif untuk Covid-19 dan keputusan ujian mereka adalah terkini. Mereka yang tidak memenuhi kedua-dua kriteria tidak boleh dibenarkan memasuki premis.

Kelab malam dan pub mesti mempunyai pengudaraan yang baik dan kualiti udara dalaman selaras dengan garis panduan jabatan keselamatan dan kesihatan pekerjaan.

MKN, bagaimanapun, menyatakan bahawa SOP itu dibuat selepas mengambil kira risiko tinggi penularan Covid-19 di kelab malam dan pub kerana kebanyakannya adalah ruang tertutup yang mempunyai pengudaraan yang tidak mencukupi.

Ia berkata adalah sukar untuk melaksanakan penjarakan fizikal dan pemakaian topeng muka di premis tersebut.

Sumber : Free Malaysia Today

Jangan lupa untuk menekan butang follow dan like di page rasmi kami di Facebook dan Twitter

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Stay Connected

37FansLike
1FollowersFollow
31SubscribersSubscribe

Covid-19

Malaysia
18,510
Total active cases
Updated on June 3, 2023 4:48 pm

Latest Articles

Skip to toolbar