27.6 C
Malaysia
Monday, December 11, 2023

‘Mansuhkan saja’, beri subsidi untuk popular akan makan diri, kata pakar

PETALING JAYA: Kerajaan wajar menghapuskan segala subsidi berbentuk umum kerana disifatkan sebagai satu kerugian kepada perbelanjaan negara, kata pakar ekonomi.

Barjoyai Bardai berkata, memberikan subsidi hanya untuk meraih populariti ibarat tindakan memakan diri kerana akan menyebabkan kerajaan terus dibebani dengan hutang yang tinggi.

“Bila kerajaan sudah terlampau terbeban dengan subsidi, negara tidak akan berdaya maju sebab mereka terus menerus berhutang,” katanya.

Beliau turut mengambil contoh kerajaan Sri Lanka yang menggunakan pendekatan pemberian subsidi secara umum sehingga menyebabkan kewangan negara itu terbeban dan hampir menjadi negara muflis.

“Sri Lanka ada semua bentuk subsidi sehingga rumah pun ada subsidi. Akhirnya negara itu hampir bankrap kerana mereka beri subsidi untuk dapatkan populariti tetapi orang yang terima subsidi ini tak pernah puas hati jadi, ia akan makan tuan,” katanya.

Sri Lanka kini berdepan detik paling sukar di tengah-tengah krisis kewangan terburuknya sejak kemerdekaan negara pada 1948. Krisis itu semakin parah apabila kerajaannya mengumumkan kegagalan Colombo membayar hutang luar negaranya sebanyak USD51 bilion (RM215.7 bilion), sekali gus memberi isyarat bahawa negara Asia Selatan itu jatuh muflis.

Sri Lanka mempunyai kira-kira USD6 bilion (RM25.37 bilion) hutang luar negara yang perlu dibayar bagi tahun ini, manakala rizab boleh guna negara itu telah merosot kepada rekod terendah dalam sejarah iaitu hanya USD150 juta (RM634.2 juta).

Mengulas lanjut, bagi mengurangkan kesan kos harga makanan yang dijangka meningkat susulan penghapusan subsidi minyak masak dan ayam, Barjoyai berkata kerajaan wajar memperkenalkan inisiatif baucar makanan bagi kumpulan sasar khususnya B40 dan M40 yang pastinya terkesan dengan langkah itu.

“Bantuan tunai itu bagus tetapi perlu bersasar, dan bagi saya apa yang perlu diberi tumpuan ketika ini adalah bagaimana nak kurangkan kos makanan. Saya lihat pemberian baucar makanan mampu tangani kos makanan yang menjadi salah pokok rakyat ketika ini,” katanya.

Terdahulu, Perdana Menteri Ismail Sabri Yaakob mengumumkan tambahan jumlah bayaran Bantuan Keluarga Malaysia (BKM) bagi golongan B40, iaitu RM100 untuk isi rumah dan RM50 kepada golongan bujang.

Beliau turut mengumumkan subsidi bagi minyak masak peket dikekalkan dengan harga jualan masih pada RM2.50/kg dengan peruntukan RM4 bilion pada 2022 membabitkan 60,000 tan metrik, melebihi keperluan sebenar pengguna sebanyak 55,000 tan metrik.

Sementara itu, Naib Pengerusi Gerakan Keadilan Monetari Malaysia, Ahmed Razman Abdul Latiff, meminta kerajaan memberi jaminan terhadap kelangsungan bekalan minyak masak peket di pasaran tempatan yang didakwanya amat sukar didapati oleh pengguna.

“Tidak guna kekalkan subsidi minyak peket jika ia tidak mudah didapati di kedai. Isu di sini, minyak peket boleh dibeli oleh sesiapa.

“Apa jaminan kerajaan selepas ini ada bekalan (minyak masak) lebih banyak? Apa jaminan yang hanya golongan B40 yang dapat?” soalnya.

Sumber : Free Malaysia Today

Dapatkan berita-berita terkini dan viral di page kami. Jangan lupa untuk menekan butang Subscribe, follow dan like di page rasmi kami :
Like : Facebook
Follow : Twitter
Subscribe : Youtube

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Stay Connected

37FansLike
1FollowersFollow
31SubscribersSubscribe

Covid-19

Malaysia
15,327
Total active cases
Updated on December 11, 2023 6:34 am

Latest Articles

Skip to toolbar