22.1 C
Malaysia
Saturday, December 9, 2023

Malaysia memutuskan SWN 70% milik syarikat telekomunikasi untuk 5G

Kabinet mungkin telah memutuskan untuk meneruskan Rangkaian Borong Tunggal (SWN - Single Whosale Network) untuk 5G, tetapi keputusannya untuk menyerahkan 70% pegangan dalam Digital Nasional Bhd (DNB) bermakna ia bukan sahaja menolak pengendali mudah alih yang kaya dengan wang tunai yang lebih besar. telah melobi untuk mengawal rangkaian borong kedua. Malah, empat pengendali rangkaian mudah alih (MNO) terbesar negara — Celcom, Digi, Maxis dan U Mobile, yang sebelum ini kelihatan seperti mereka mungkin terpaksa hidup dengan kemungkinan tidak memiliki spektrum atau mempunyai kawalan ke atas pelancaran rangkaian untuk 5G dan di luar — akan membeli kembali tahap kepastian yang adil daripada kerajaan dengan pengaturan baharu itu. Mereka akan berkongsi infrastruktur pada satu ketika dan mempunyai pengalaman menggunakan kapasiti borong serta spektrum yang tidak mereka miliki.

Rundingan untuk menyelesaikan butiran, termasuk berapa banyak syarikat telekomunikasi akan membayar untuk keistimewaan mengawal secara kolektif sehingga 70% daripada DNB (bukannya 100% daripada rangkaian kedua yang dicadangkan itu) di samping komitmen pengambilan kapasiti borong di dalamnya, disasarkan akan disiapkan pada akhir Jun.

Adalah menarik untuk mengetahui betapa besar kuasa dan pengaruh yang boleh dilakukan oleh kerajaan dengan ekuiti 30% minoriti ditambah bahagian emas dalam DNB — atau jika menjual 70% kepentingan benar-benar bermakna ia melepaskan kawalan.

Walaupun, secara individu, setiap syarikat telekomunikasi berkemungkinan mempunyai pegangan ekuiti yang lebih kecil daripada 30% kerajaan, kesemuanya dirangka untuk condong ke arah keuntungan berbanding perkhidmatan awam.

Itu mungkin sebabnya ahli parlimen Bangi Dr Ong Kian Ming, yang telah mengemukakan 15 soalan kepada DNB dan 10 soalan kepada MNO dalam surat terbuka, berkata perbincangan mengenai pegangan saham DNB "tidak boleh menangguhkan pelancaran dan penggunaan 5G".
“Walaupun MoF (Kementerian Kewangan) telah mengumumkan bahawa MNO boleh mengambil sehingga 70% pegangan dalam DNB, ini tidak boleh dilakukan untuk membenarkan MNO mengambil alih DNB dan menentukan kadar pelancaran 5G. Dalam erti kata lain, konflik kepentingan tidak boleh dibenarkan di mana MNO menggunakan pegangan majoriti mereka dalam DNB untuk memperlahankan pelancaran 5G supaya mereka boleh mempunyai lebih banyak masa untuk mengeluarkan aset 4G mereka dan mengurangkan pembayaran mereka kepada DNB kerana pelancaran 5G yang lebih perlahan garis masa,” tulis bekas timbalan menteri perdagangan antarabangsa dan industri itu dalam kenyataan tiga muka surat bertarikh 18 Mac.

Ketika mengumumkan keputusannya pada 16 Mac, kerajaan (melalui menteri kewangan dan menteri komunikasi dan multimedia) berkata DNB akan mengekalkan liputan populasi 80% yang dipercepatkan menjelang sasaran akhir 2024, dan menegaskan bahawa SWN masih berdasarkan bekalan -memimpin model pemulihan kos. Ini, dan harga borong rendah kurang daripada 20 sen setiap GB, perlu dipastikan untuk mempercepatkan penggunaan 5G dan menyampaikan manfaat yang diingini kepada rakyat dan ekonomi. Menjelang akhir tahun, 5G disasarkan untuk mencapai liputan 40% di kawasan berpenduduk.

Masih dapat dilihat berapa banyak syarikat telekomunikasi yang akan berkongsi 70% kepentingan itu dan jika mereka yang mempunyai kapasiti borong yang lebih besar akan mendapat kepentingan yang lebih besar. Difahamkan, seramai sembilan pemain — bukan hanya empat atau enam — boleh dijemput ke meja.

Walaupun kerajaan berkata ia hanya membawa ke hadapan dari 2024 penyertaan ekuiti syarikat telekomunikasi dalam DNB, hakikat bahawa ia mengawal spektrum berharga yang diperlukan syarikat telekomunikasi bermakna ia tidak perlu berbuat demikian. Kompromi itu dibuat atas nama perkongsian awam-swasta, walaupun model asal DNB boleh memberi kerajaan 100% kepentingan dalam rangkaian 5G SWN yang dibayar sepenuhnya dengan pembayaran borong daripada MNO.
Ong, untuk satu, menganggap bahawa "mungkin masuk akal untuk MoF mengekalkan bahagian emas atau mengawal kepentingan dalam DNB untuk tujuan pelaksanaan dasar atau mungkin menangguhkan penjualan kepentingan dalam DNB kepada empat besar dan mungkin pemain lain sehingga akhir. tahun 2023 atau 2024 apabila (program) penggunaan 5G sedang berjalan dengan baik dengan perjanjian yang diperlukan antara DNB dan MNO telah ditandatangani dan garis panduan yang betul oleh Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia (SKMM) telah pun diterbitkan.”

Beliau juga mengingatkan kerajaan bahawa perjanjian untuk menjual sehingga 70% daripada DNB seharusnya tidak membenarkan pengendali yang lebih kecil [bukan pemilik] daripada mempunyai akses serupa kepada rangkaian 5G DNB, terutamanya pemain yang ingin menggunakan aplikasi yang bermanfaat seperti penyelesaian perusahaan baharu untuk pintar. bandar, universiti, kilang dan kemudahan penjagaan kesihatan.

Memandangkan kepentingan penggunaan 5G yang dipercepatkan dengan jayanya kepada ekonomi negara, penunjuk prestasi utama dan kad laporan kemajuan untuk DNB harus didedahkan kepada umum dengan kerap demi kebertanggungjawaban. Mengambil maklum bahawa Menteri Komunikasi dan Multimedia Tan Sri Annuar Musa berkata di parlimen pada 17 Mac bahawa kementeriannya juga mengambil berat tentang kualiti perkhidmatan untuk 4G dan bukan hanya liputannya, yang telah meningkat kepada 95.4% pada 4Q2021 daripada 91.8% pada 2Q2020 sebelumnya kepada pelaksanaan Jendela, Ong menambah bahawa "kita tidak seharusnya berpuas hati dengan liputan 4G satu bar yang banyak dialami walaupun di kawasan bandar seperti Lembah Klang" dan meminta laporan kualiti 4G ditugaskan dan didedahkan kepada umum untuk membantu penambahbaikan. dan penggunaan 5G.

Buat masa ini, penganalisis yang memerhati sektor telekomunikasi memuji fakta bahawa keputusan muktamad mengenai SWN telah dibuat dan secara amnya melihat pembelian 70% kepentingan sebagai positif untuk MNO.

Yang terakhir menganggap tidak akan ada penilaian yang mahal untuk 70% kepentingan yang menghasilkan aliran keluar tunai yang besar serta-merta, yang dianggap tidak mungkin kerana kesan tanda harga yang besar akan serupa dengan kesan lelongan spektrum 5G yang mahal kepada penetapan harga untuk pengguna akhir. Ini memandangkan DNB dicipta untuk mempercepatkan pelancaran 5G pada kos yang paling optimum.
Sesetengah penganalisis berharap yuran borong 5G yang lebih rendah, terutamanya jika mereka boleh mengurangkan kos tajuk DNB sebanyak RM16.5 bilion, yang terdiri daripada RM12.5 bilion untuk peralatan dan infrastruktur rangkaian (termasuk caj pajakan dari tapak milik MNO) dan RM4 bilion korporat kos.

“Dengan pegangan 70%, MNO mungkin dapat mengemudi pelancaran rangkaian 5G DNB dengan lebih baik, seperti ia mengurangkan jumlah kos semasa sebanyak RM16.5 bilion dan meningkatkan perkadaran pajakan daripada tapak milik MNO. Dengan ini, ditambah pula dengan pergantungan yang lebih rendah pada hutang, DNB mungkin dapat mengurangkan yuran borong 5G dan menukar struktur pengecasan menjadi lebih berasaskan trafik. Ini akan mengurangkan pendapatan MNO, manakala mana-mana bahagian kerugian bersih DNB hanya akan diambil kira melalui pengurangan nilai pelaburan dalam kunci kira-kira MNO,” kata penganalisis CGS-CIMB Securities Research Foong Choong Chen dan Sherman Lam dalam 17 Mac. ambil perhatian, mengekalkan keutamaan mereka untuk Telekom Malaysia Bhd dan pendirian "kurang wajaran" terhadap sektor telekomunikasi Malaysia sementara menunggu hasil akhir rundingan dengan MNO.

Sementara itu, penganalisis Maybank Investment Bank, Tan Chi Wei, melihat cadangan itu sebagai "mungkin neutral dari segi kewangan kepada syarikat telekomunikasi".

“Mengenai kos, kami tidak menjangkakan peningkatan material dalam jumlah perbelanjaan syarikat telekomunikasi kepada DNB, dengan perubahan mungkin terhad kepada masa suntikan tunai. Ingat (bahawa) DNB berjalan (dan masih akan berjalan) pada model pemulihan kos, dan akan dibiayai sepenuhnya oleh syarikat telekomunikasi mudah alih secara berkesan," tulisnya dalam nota 17 Mac, memberitahu pelanggan bahawa keputusan itu bermakna "telko dengan itu mendapatkan semula pemilikan dan kawalan rangkaian, mungkin dengan perbelanjaan tambahan yang minimum”.

Walau apa pun kesannya terhadap pengendali telekomunikasi, pembuat dasar mesti memastikan bahawa keputusan itu tidak menjejaskan rancangan untuk menyampaikan liputan 80% 5G menjelang 2024 dengan kualiti rangkaian yang menyokong inovasi dan transformasi digital.

Sumber : The Edge

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Stay Connected

37FansLike
1FollowersFollow
31SubscribersSubscribe

Covid-19

Malaysia
15,327
Total active cases
Updated on December 8, 2023 7:01 pm

Latest Articles

Skip to toolbar