22 C
Malaysia
Wednesday, December 6, 2023

Mahkamah KL Membenarkan Rumah Bonda Dibuka Semula Tetapi Bukan Sebagai Pusat Asuhan

Keputusan itu dibuat oleh Majistret Nur Syafiqah Noorinda di Mahkamah Majistret Kuala Lumpur hari ini.
Mahkamah Majistret Kuala Lumpur membenarkan premis yang diduduki Rumah Bonda itu dibuka semula, namun ia tidak boleh beroperasi sebagai pusat jagaan, lapor Bernama.

Keputusan itu dibuat oleh Majistret Nur Syafiqah Noorinda berikutan permohonan pengasas Rumah Bonda Siti Bainun Ahd Razali untuk menanggalkan meterai di premis itu.

Premis dekat Setapak, Kuala Lumpur itu ditutup oleh Jabatan Kebajikan Masyarakat Wilayah Persekutuan (JKM WPKL) selepas Siti Bainun didakwa atas kes penderaan kanak-kanak, melibatkan seorang gadis sindrom down berusia 13 tahun dikenali sebagai Bella.
Menurut peguamnya Asiah Abd Jalil, Jabatan Kebajikan Masyarakat tidak membantah permohonan anak guamnya untuk menanggalkan meterai itu.

“Rumah Bonda telah dikompaun berjumlah RM5,000, yang telah dibayar pada 25 April,” Asiah dipetik sebagai berkata.

Rumah Bonda memfailkan permohonan untuk menanggalkan perintah mohor yang diperoleh JKM WPKL di premisnya untuk digunakan untuk tujuan lain selain sebagai pusat jagaan pada 7 Jun lalu.

Menurut laporan itu, Siti Bainun berkata, dia telah menerima notis menutup premis itu daripada JKM WPKL.

Notis itu menyatakan Rumah Bonda di Taman Setapak akan ditutup mengikut Seksyen 16 (1) Akta Pusat Jagaan 1993.

Beliau bagaimanapun berhujah bahawa tindakan menutup premis atas alasan Rumah Bonda tidak didaftarkan di bawah Akta Pusat Asuhan 1993 adalah tidak adil, dan tidak mengikut prinsip pentadbiran dan undang-undang sebagai JKM WPKL.
Ini, menurut Siti Bainun, kerana JKM WPKL menyedari Rumah Bonda sedang dalam proses pendaftaran.

Siti Bainun didakwa atas dua pertuduhan mengabai dan mendera Bella sehingga menyebabkan mangsa mengalami kecederaan fizikal dan emosi. Dia mengaku tidak bersalah atas kedua-dua pertuduhan itu.

Pertuduhan didakwa mengikut Seksyen 31(1)(a) Akta Kanak-Kanak 2001 yang memperuntukkan hukuman penjara maksimum 20 tahun atau denda RM50,000 atau kedua-duanya sekali jika sabit kesalahan.

Sumber : The Rakyat Post

Dapatkan berita-berita terkini dan viral di page kami. Jangan lupa untuk menekan butang Subscribe, follow dan like di page rasmi kami :
Like : Facebook
Follow : Twitter
Subscribe : Youtube

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Stay Connected

37FansLike
1FollowersFollow
31SubscribersSubscribe

Covid-19

Malaysia
15,327
Total active cases
Updated on December 5, 2023 6:16 pm

Latest Articles

Skip to toolbar