21.8 C
Malaysia
Saturday, December 9, 2023

Lotus Eletre Seberat 4,400 LBS, Versi 900 HP Akan Datang

Lotus Eletre Seberat 4,400 LBS, Versi 9Jika ia mempunyai berat 2,000 kg, ia akan lebih berat daripada dua kereta sport Elise tetapi masih ringan untuk segmennya.
Sejak Lotus mengumumkan rancangan untuk memperkenalkan SUV, kita semua tahu bahawa kereta akan menjadi jauh lebih berat daripada tanaman kereta sport Norfolk. Ia menjadi lebih jelas apabila jenama milik Geely mendedahkan model tunggangan tinggi itu akan menjadi elektrik semata-mata. Satu tekaan yang berpendidikan memberitahu kami ia akan menjadi lebih berat daripada hypercar Evija, yang dengan sendirinya agak porker mengikut piawaian Lotus kerana ia mempunyai penimbang pada 3,700 paun (1,680 kilogram).

Apabila Eletre akhirnya diturunkan awal minggu ini, Lotus mengelak daripada bercakap tentang beratnya. Kami tahu bahagian badan hitam diperbuat daripada gentian karbon manakala selebihnya dibina daripada aluminium ringan. Langkah penjimatan berat tambahan termasuk penggunaan fabrik campuran bulu untuk upholsteri tempat duduk untuk memotong 50 peratus lemak berbanding kulit biasa.

Menurut laporan baru dari Piston Heads, jurutera di Lotus menyasarkan berat kerb 4,409 lbs (2,000 kg). Itu mungkin kedengaran tidak mengagumkan, terutamanya untuk Lotus, tetapi ia akan menjadikannya jauh lebih ringan daripada pesaing segmen. Sebagai contoh, Tesla Model X Plaid mempunyai berat 5,412 lbs (2,455 kg) manakala Audi E-Tron S lebih berat lagi, iaitu 5,853 lbs (2,655 kg)

Perbezaan berat yang ketara menjelaskan mengapa Eletre dengan "hanya" 600 hp boleh melakukan 0 hingga 62 mph (100 km/j) dalam masa kurang daripada tiga saat. Bercakap mengenai kuasa kuda, laporan berasingan daripada majalah Top Gear mendakwa derivatif yang lebih kuat dengan sebanyak 900 hp dirancang. Dikhabarkan akan menggunakan persediaan tri-motor dengan memasang motor belakang kedua dengan 300 hp.
SUV Lotus yang mendahului julat itu dipercayai akan melengkapkan pecutan dalam "jauh di bawah 2.5 saat," yang akan menjadikan Audi E-Tron S 5.1 saat kelihatan perlahan. Pada masa yang sama, ia akan menjadi sedikit lebih cepat daripada Tesla Model X Plaid (2.6 saat) juga. Adalah dipercayai Eletre dengan trio e-motor dijadualkan tiba dalam beberapa tahun akan datang.

Sementara itu, Lotus pada tiang sifar pelepasan akan berada di tangan pengguna awal dari China, Eropah dan UK mulai 2023. Ia akan dibina di China di kilang baharu yang didirikan oleh syarikat induk Geely di Wuhan. Butiran tentang ketersediaan AS akan menyusul dalam masa terdekat.

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Stay Connected

37FansLike
1FollowersFollow
31SubscribersSubscribe

Covid-19

Malaysia
15,327
Total active cases
Updated on December 8, 2023 7:01 pm

Latest Articles

Skip to toolbar