22.1 C
Malaysia
Saturday, December 9, 2023

Lelaki Rempuh Kanak-Kanak Bermain Di Masjid Buat Netizen Sangat Tidak Setuju

Siaran video oleh pengguna Facebook Shahrul Hisham telah tular di media sosial kerana ia menunjukkan seorang lelaki bertindak ganas terhadap sekumpulan budak lelaki di sebuah masjid.
Dalam video itu, rakaman kamera litar tertutup (CCTV) menunjukkan sekumpulan budak lelaki itu bermain-main di belakang jemaah ketika solat.
Tingkah laku mereka yang suka bermain menimbulkan kemarahan lelaki itu, menyebabkan dia menyerang budak lelaki itu, dengan berkesan memecahkan kumpulan tiga orang itu dan dengan ganas menumbangkan salah seorang daripada mereka.
Video itu telah ditonton 564,000 kali pada masa penulisan.
“Pakcik dalam video ini pasti akan masuk syurga, sehinggakan dia menendang anak orang lain. Dia harus tahu bahawa ini adalah generasi yang akan mendoakannya apabila dia meninggal dunia,” kata Shahrul dalam catatannya.

“Apabila nabi sedang solat, cucu-cucunya bermain-main sehingga seluruh tubuhnya. Nabi tidak marah,” katanya.

Beliau juga menambah bahawa ini adalah generasi (seterusnya) yang mungkin tidak akan menjejakkan kaki ke masjid kerana mereka tidak dapat diganggu untuk bergaduh dengan 'ahli syurga' seperti lelaki ini.
“Kalau pakcik tak fokus, itu masalah kamu. Bukan masalah anak-anak. Nabi tidak ada isu untuk fokus semasa perang,” kata Shahrul, membayangkan lelaki itu tidak sepatutnya mempunyai reaksi yang besar dan negatif terhadap kanak-kanak yang bermain-main di belakang.

Sepatutnya dia boleh meneruskan solatnya tanpa mempedulikan kekecohan.
Beliau menambah bahawa keupayaan untuk fokus bergantung kepada iman, fokus dan niat seseorang. Jika lelaki itu sudah terlalu berniat untuk menyalahkan anak-anak, dia tidak akan pernah fokus.

“Anak-anak nak belajar tentang solat, jemaah, masjid- perangai tu normal. Pakcik, adakah kamu seorang anak yang baik ketika kamu masih kecil?!”
Netizen sepakat

Ramai juga netizen yang bersetuju dengan Shahrul, mengatakan walau betapa seronoknya anak-anak ini, sekurang-kurangnya mereka pergi solat. Oleh itu, lebih masuk akal untuk bercakap dengan mereka tentang tingkah laku mereka dan bukannya bertindak agresif.
Namun begitu, masih belum ada sebarang maklumat mengenai identiti lelaki itu atau masjid terbabit, kerana video itu telah disebarkan tanpa nama.

Sumber : World Of Buzz

Dapatkan berita-berita terkini dan viral di page kami. Jangan lupa untuk menekan butang Subscribe, follow dan like di page rasmi kami :
Like : Facebook
Follow : Twitter
Subscribe : Youtube

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Stay Connected

37FansLike
1FollowersFollow
31SubscribersSubscribe

Covid-19

Malaysia
15,327
Total active cases
Updated on December 8, 2023 6:00 pm

Latest Articles

Skip to toolbar